חיפוש בספרים
חיפוש לפי שם מאמר או כותרת
החיפוש לפי כותרת תמיד מדויק ולא מורפולוגי

עבודת האדם: להרבות ההכרה, ולייחד אבריו התחתונים לעליונים

תוכן

((שנת תרע"ט)

אין בין תענוג ושמחה לעצב וצער, אלא הפירוד וחיבור. שהמתענג, כל אבריו מחוברים ומיוחדים, והמצטער, איבריו ... ... מתחברים. דרך משל, האוכל מאכל למעדנים, הוא בהסכמת כל החלקים שבו, ועל כן מתענג, ושיעור תענוגו לפי קרבת החלקים זה בזה שה... ... דהיינו המאכל מיחדן. ולכן האוכל לרפואה מצטער, שאינו בהסכמת אברים תחתונים הפתאים. וכן כשמוכרח לדבר בלי שכל, הוא מצטער, כי העליונים אינם מסכימים לזה. וכן כשעושה איזה עובדא מחוץ לענינו, התחתונים אינם מסכימים. אבל עובדא הסובב לעצמותו, כמו רחיצה בחמים, מתענג, שכל חלקיו מסכימים לזה וכו' כדומה לו.

ומכל מקום נמצא בחינה אחת באדם שנקראת הכרה, שזה מעביר מים עליונים לתחתונים, כי בהתרבות ההכרה, התחתונים מתיחדין עם עליונים ורואים ומתענגים בנחמת עליונים. והראיה, שנושא אלומותיו אינו מרגיש כלל ביגיעת המשא, מחמת שאבריו התחתונים, ההכרה משפיעה אור גדול עליהם, ומתיחדים לענין אחד ותענוג אחד.

וזה סוד גלות השכינה, כי כיון שהנשמה והשכל באים בגוף ואינם מתיחדים באחד, שהפה מדבר בלי שִׁפְעַת השכל וחיובו, והידים עושים מעשים בלי הסכמת השכל והנשמה. אז אותן הדיבורים והמעשים הם כמו בנים שנגלו מעל שולחן אביהם[1], ובתֺּהוּ בלא לב נמצאים, וגורמים צער לשכינה, כי חלקים שלה אינם מתיחדים ועולים בקנה אחד.

וכשיודעים ש'שִׁיר הַשִּׁירִים, עַל פּוּמָא דְאֵלִיָּהוּ אִתְגְּזַר'[2], אז נעשה קשר בין הגוף והנשמה. אך צריך להרגיל את אבריו התחתונים בהכרה זו, ואז יושפע עליהם שפע אור על מדותיו, וכולם נהנים מיגיע כפם[3], כמו הנושא אלומותיו. אבל כל עוד שלא תושלם ההכרה, דומה כמו הזורעים בדמעה, כי מחמת הרחקת הזמן לתענוגן של תחתונים, הגם שמכיר ויודע שיהיו אלומות טובות לפיהו, הוא מצטער בזמן הזריעה, והתחתונים אינם מסכימים להמעשה.

לכן כל העבודה - להרבות הכרה להתחתונים, ואז יהיה הקשר ביניהם גדול, ואז לא יהיה נמצא שום מעשה ודיבור שלא יתנהג לפי הנשמה והשכל. וכגודל הכרה גודל היחוד, וכגודל היחוד גודל התענוג, כנ"ל.

והנה האדם הוא עולם קטן (זוהר לך לך אות של), וכל העולם אדם גדול לבוש ובביתו ומשמשים לפניו[4], וכל אדם הוא חלק מהעולם, פירוש מאדם הגדול, או שייך לראש או לגרון או לבטן[5] (שמות רבה מ, ג), וזה דוקא בחיצוניות שלו[6], אבל הפנימיות שבו אינו מתחלק, כטבע רוחני שאינו מתחלק, אלא אור אחד הזורח בכל חלק לפי דרגא דיליה, כי אור נשמתו שוה הוא, בין בראשו ובין ברגלו.

וזה סוד 'בצלם אלקים' (בראשית א, כז), כי מאן דנפח מתוכו נפח[7], דהיינו, שאינו באופן להתחלק, רק זורח בשוה, והבן מאוד.

וזה סוד 'וראית אחורי ופני לא יראו' (שמות לג, כג), כי האדם אי אפשר לו לראות פנים של עצמו, כי בחינת השגה וראיה הוא יוצא פועל לזולתו. אבל אחורי של עצמו, דהיינו הגְוִיָּה וידים ורגלים, אפשר לראות, והבן מאוד כי נורא הוא.

ובאמת כל החיצוניות לא ניתן אלא לפי עין הרואה, דהיינו שיר השירים כנ"ל, וזה כל מעשה בראשית[8]. וזה סוד גדול 'אנכי ה' אלקיך וגו' אשר פדית ממצרים גוי ואלקיו' (ע"פ דברי הימים א' יז, כא), ואליהו לא בא לקרב ולרחק רק לעשות שלום[9] (עדיות ח, ז).

ובזה נבין הפסוק (ע"פ תהלים קכח, א) 'אשרי ירא ה' ההולך בדרכיו', כי הירא שמים לא נשלם לפי עצמו, רק כשהולך בדרכיו[10]. כמו שהאדם לא יוכל לפרנס חלק אחד מגופו ויהיה נמצא בשמחה, מחמת שצריך יחוד ביניהם כנ"ל, כמו כן אין השלמה זולת להולך בדרכיו. והסוד, כי דרכים הרבה למקום (ע"פ תענית יח, ב; במדבר רבה יח, יח), ואין העולם מקומו[11] והכסא נושא את נושאיו[12], כי בסוד החסרון ושלימות נברא העולם[13], וזה דוקא לפי שעה, כהמשך הזמן מזריעה לנשיאת אלומותיו, דהיינו החיצוניות שנחסר לפי המקום והזמן, ובהשבת הגזילה והאשם נמצא בתוספת חומש[14], שזה מעלה יחוד בין עליונים ותחתונים.

וכל עבודה - לפי שעה. שיש שדה ממהרת להוציא פירות, דהיינו שבעליה בזריזות והתאמצות מרבים ומגדלים אור הכרה כנ"ל, עד שלעתיד לבא תיכף בשעת הזריעה יצמח בלי שיהוי זמן[15], ואז יוסר הדמעה מעל כל פנים (ע"פ ישעיה כה, ח), כי דרגא של זורעים בדמעה תבטל, כי תתרבה ההכרה כנ"ל.

ואומר לך מהו הזריעה, הוא הדיבורים ומעשים שאינם באים לפי הסכמת הנשמה. ושייך לעניים בסוד לקט שכחה ופאה, ושייך לכהנים בסוד תרומות ומעשרות, ושייך לבעלים בסוד 'ואכלו אותם אשר כפר בהם' (שמות כט, לג), כי אכילתו מכפרת בסוד שולחן כמזבח[16], והבן, וכל זה בסוד יראת שמים, בסוד התשובה שבנים חוזרים לשלחן אביהם. וכל זה, לפי גודל ההכרה, כן יתקרבו ויתחדו הדיבורים והמעשים לבעליהם, דהיינו הנשמה.

אבל האדם השלם, הוא ההולך בדרכיו, שכל בחינות הנ"ל לפי התחתונים הוא מתחפש ומתלבש כנ"ל, אבל לגבי עצמותו לא יופעל כלל, ולא יעלה בשום בחינה שם ענין חיפושים ולבושים, שזה בבחינת יוצא פועל (אולי צ"ל יוצא פועל לזולתו).

ולכן השלימות לילך בדרכיו, שאיהו דורך ואיהי דרך[17], ולכן 'ובו תדבק' (דברים י, כ), ואיך אפשר להדבק בו, ש[הרי] הוא אש אוכלה אש[18], כי תיכף יאמרו לו 'יתוש קדמך'[19] ולא יעשה בדעת?[20] ותירצו חז"ל (ספרי מט) 'הדבק במדותיו', דהיינו, מה הוא רחום ודורך פּוּרָה בְּבָצְרָה[21], אף אתה רחום ואתה תהא דורך הפורה, דהיינו באותה שעה שלא תעשה בדעת, תתכוון להיות דורך פורה ו'השלך על ה' יהבך' (תהלים נה, כג), ואז תיכף תהא נושא אלומות, כי יגיע כפיך תאכל, ותהיה שש ושמח שזכית לדרוך הפורה ואתה הולך בשליחותו של מקום, דהיינו ממש 'שליחו של אדם כמותו' (ברכות לד, ב), ושום דיבור ושום מעשה לא יתפרד מנשמתו אפילו רגע אחת, כי החיצוניות אינו פועל לפי עצמו, אלא לפי נשמתו. וכשהכרה זו בשלימות אז תיכף יש חיבור גדול בין החיצוניות לפנימיותו, והתענוג נפלא, ומתגבר גם כן על התחתונים, ואינם מרגישים באמת בשום כובד משא וצער גידול בנים, כי כשנולדים תיכף גדולים הם[22], וששים ושמחים תמיד לעשות רצון קונם ... ...

וזה ענין 'אשרי הגבר אשר מלא אשפתו מהם לא יבושו כי ידברו את אויבים בשער' (תהלים קכז, ה), כי האשפה נתמלאה ואין שום חסרון, ומה שעושה שלא בדעת קונו - הוא קונו בעצמו[23], כי זה ... ... ... ... לדבר עם האויב בשער, וברגע שהולך להיכל אויב נהפך לאוהב, ובין השער ... ... ... ובין היכל הוא דרך ה' ממש, שיד ה' עשתה זאת, והוא שלוחו של אדם כמותו ממש, ... ... ... ... דהיינו, נשמתו בוראו ממש תלמדנו[24], היא גופו, דהיינו שבחו דבוריו ומעשיו[25].



[1] ע"פ ברכות ג, א: "אוי להם לבנים שגלו מעל שולחן אביהם", ובהמשך המאמר יבאר איך שבים לבית אביהם.

[2] כנראה שכוונתו למובא בהמשך (ד"ה ובאמת ועי' בהערה שם), ששיר השירים הוא בנין העולם ומעשה בראשית, ואליהו עושה שלום בין החלקים שכביכול נפרדים בו. והציטוט המובא כאן מוזכר כמה פעמים בזוהר-חדש שיר השירים, ונראה מתוך הענין שכוונתו לזוהר באות פ' וז"ל בהסולם: "שיר השירים נחתך על פי אליהו ברשות העליון, דהיינו שאליהו גילה את הסודות שבו. שיר השירים הוא שבח השבחים למלך שהשלום שלו, שהוא בינה. משום שהוא המקום הצריך שמחה, שאין שם כעס ודין. כי העולם הבא שהוא בינה, הוא כולו שמחה, והוא משמח את הכל. ומשום זה הוא שולח שמחה וחדוה לכל המדרגות".

[3] עי' במאמר פד שהדגש הוא ליהנות מהיגיעה עצמה ולא מהפועל-יוצא ממנה, ובמאמר פב אות ב' מבאר שזהו יתכן רק בעת שעוסק ברצון-להשפיע ולא ברצון-לקבל.

[4] עץ חיים שער מב פרק ב; תע"ס חלק ג' פרק ח' אות ו'.

[5] עי' בזה תע"ס חלק טז אות קטז.

[6] עי' תע"ס חלק טז לוה"ת רטז: חיצוניות ופנימיות – כלי ואור.

[7] עי' רמב"ן בראשית ב, ז: "ירמוז לנו הכתוב הזה מעלת הנפש יסודה וסודה...ואמר כי הוא נפח באפיו נשמת חיים, להודיע כי לא באה בו מן היסודות... גם לא בהשתלשלות מן השכלים הנבדלים, אבל היא רוח השם הגדול, מפיו דעת ותבונה, כי הנפוח באפי אחר מנשמתו יתן בו".

[8] עי' זוהר חדש שיר השירים אותיות יב ויט, אשר שיר השירים הוא בנין העולם ומעשה בראשית.

[9] היינו בין הגוף לנשמה, עי' לעיל ד"ה וכשיודעים.

[10] במאמר פד מבאר פסוק זה "היינו שבחינת יראת שמים שלו יהיה בדרכי שמים, דהיינו בבחינת מה הוא רחום", אמנם כאן כנראה שכוונתו שהירא שמים משלים ומייחד כל דרכי ה' שלא תהא סתירה ביניהם.

[11] תיקוני זוהר פב, א; בראשית רבה סח, ט: "הקב"ה נקרא מקומו של עולם, ואין העולם מקומו". עי' מאמר קיז בביאור מאמר חז"ל זה. ובמאמר עד משמע שמבאר, שהעולם משועבד לצרכי השי"ת ולא ח"ו להיפך.

[12] ע"פ סוטה לה, א: "ארון נושא את נושאיו". ובזוהר חדש יתרו אות תל: "וכן הכסא נושא את החיות הנושאות אותו".

[13] מתבאר במאמר יא.

[14] ויקרא ה, כד. הגוזל בשבועה, כגון כופר בפיקדון ונשבע על כך, מקריב קרבן אשם ומוסיף חומש (עי' זוהר ויקרא אות תכח בהסולם, אשר הוספת חומש רומזת על תיקון המלכות).

[15] עי' שבת ל, ב: "עתידה אשה שתלד בכל יום, שנאמר (ירמיה לא, ז) 'הרה וילדת יחדיו'... עתידים אילנות שמוציאין פירות בכל יום".

[16] פסחים נט, ב: "'ואכלו אותם אשר כפר בהם' – מלמד שהכהנים אוכלים ובעלים מתכפרין". חגיגה כז, א: "רבי יוחנן וריש לקיש דאמרי תרוייהו, בזמן שבית המקדש קיים מזבח מכפר על אדם, עכשיו שלחנו של אדם מכפר עליו". ועי' בזה מאמר סט בסופו.

[17] זהו מטבע לשון שרבינו משתמש בו ע"פ תיקוני זוהר (עי' למשל סה, א: "איהו מלך ואיהי מלכות דיליה"), וכאן הכוונה שהדרך של הקב"ה היא האמצעי להידבק בו, כי הוא זה שדורך בה. עי' במאמר קיא.

[18] במאמר פו מבאר שבעוד שמזיווג אדם גשמי פורח שם ה' האיש והאשה ונעשים לאש, יש בחינת אש שורפת אש שמאירה אחר התיקון בכלי ההשפעה.

[19] סנהדרין לח, א: "אדם נברא בערב שבת, ומפני מה... שאם תזוח דעתו עליו, אומר לו יתוש קדמך במעשה בראשית", ובמאמר פד מבאר שהענין הוא שיצירת האדם היא כעין יתוש, נוקבא בלא דכר, היינו בחינת קבלה בלבד, וזהו "יתוש קדמך" – בחינת שפלות כעין יתוש, קדמה להולדתך. ועל כן שואל כיצד יוכל להתדבק בקב"ה?

[20] מחמת זה שיתוש קדמו, אין אפשרות שיתייחדו בו המעשים עם הדעת, כדבריו בריש המאמר שאין הנשמה והגוף מתייחדים.

[21] ע"פ ישעיה סג, ג: "פורה דרכתי לבדי" וגו'. 'פורה' זוהי גת שבה דורכים הענבים, והפסוק מדבר שם מהקב"ה שבא מהעיר בצרה להינקם באדום, והורג לשר של אדום כאדם הדורך על ענבים בגת ומרסקם דרך הילוכו. וצ"ע כוונתו כאן. ולפי הענין יתכן שרוצה לומר שעל האדם להאמין, שגם כשעושה שלא בדעת, הוא כדורך בפורה, המרסק ענבים דרך הילוכו שלא בדעת, וישליך על ה' יהבו שהעולם מתנהל לפי דעתו.

[22] עי' גם במאמר פד שלעתיד לבא אין צער גידול בנים כי מרוצים בצער והיגיעה וכמו שמפרש כאן שבזמן הזריעה הוא כבר בשמחה כמו נושא אלומותיו. וכן מבאר במאמרי הסולם א' מאמר כה שלעתיד לבא "יהיו העמל ושכרו גומלין זה את זה, שאז נודף העמל מפני השכר כהנדף יגיעת לעיסת השיניים מפני המאכל הנעים". ועי' גם במאמר פב אות ב' ובהערה ז' שם בביאור הכתוב "יגיע כפיך כי תאכל אשריך וטוב לך" שהנאה מיגיעה תיתכן רק במשיגי הרצון להשפיע. ועי' בהסולם וירא אות כא שצער גידול בנים הוא הקטנות הקודמת ללידת מוחין. נמצא שכשעוסק ברצון-לקבל ומתייגע במטרה להגיע אח"כ לתענוג, יש לו צער מגידול הבנים. משא"כ כשנהנה מהיגיעה עצמה, הרי הבנים תיכף גדולים.

[23] רבינו מאריך בענין זה כמה פעמים, עי' ברכת שלום שמעתי מאמר א: "הנה כתוב (דברים ד, לה) 'אין עוד מלבדו'. שפירושו, שאין שום כח אחר בעולם שתהיה לו יכולת לעשות משהו נגדו ית'. ומה שהאדם רואה שיש דברים בעולם שהם מכחישים פמליא של מעלה, הסיבה היא מטעם שכך הוא רצונו ית'. וזהו בחינת תיקון... שישנם דברים בעולם שבאו מלכתחילה על הכוונה להטות את האדם מדרך הישר, שעל ידיהם הוא נדחה מהקדושה". עש"ה.

[24] ע"פ איוב לב, ח: "ונשמת שד-י תבינם".

[25] עי' עוד במאמר פד בסופו.