ד) אמר השכל: גם השאלה הזאת צריכה את לחלק לשנים חלקים, כי ידיעת מהותך26 הוא חלק אחד, וידיעת ענינך27 הוא חלק אחר. וידיעת מהותך אינה החקירה הראשונה הראויה להיות נחקרת ממך, אלא ענינך, שממנה תבואי לידיעת חובתך ועבודתך28, והמקרים העוברים עליך29. ענינך איפוא הנה הוא - שלכן נבראת בעלת בחירה ורצון, שנתן עליך המשא בתוך זמן ימי מספר שנקצב לך [לקנות] חיים נצחיים ותענוג עולמי30, מה שאין ביד שום נברא אחר לעשות כן. שעל כן כל הנבראים אחרים - תחת ממשלתך יחשבו31, להתנהג אחריך על פי מעשיך, והטובה אשר תקני בהם32.
ה) אמרה הנשמה: הנה באמת הוריתני בדבריך דרך ישרה מאד, לעמוד בה על ישובי השאלות, אשר לרוב היו מתעוררות בלבי, והייתי נבוכה בהן. כי עתה ידעתי אי מזה אתחיל לבקש. ועתה אחת לאחת אקח, ועל כל - אתה תשכילני ותורני את אשר יניח רוחי מהן באמת.
הנה הבחירה הזאת, חשקה נפשי לדעת למה היא, ומה תועלתה. וגם כי ידעתי כי עתידים לבא ימים שלא יהיה בהם בחירה33. אף כי ימי הבחירה אינם אפילו כטיפה מן הים אצל הימים אשר לא תהיה בהם, כי אלה ימי מספר, ואלה יהיו נצחיים. ועל כן תודיעני מאין34 יהיה נמשך השינוי הזה, או אימתי יהיה, ולמה יהיה35.
26. כגון: מציאות האדם המורכב מגוף ונשמה, וכן תכונות הגוף ותכונות הנשמה.
27. פעולותיך.
28. מה הן הפעולות שאת צריכה לפעול.
29. לפי מילוי חובתך או אי-מילויה, מכוון השי"ת את המקרים העוברים עליך.
30. השוה: ס' מסילת ישרים (ריש פ"א): "האדם לא נברא אלא להתענג על ה׳, והאמצעים המגיעים את האדם לתכלית הזה הם המצוות" וכו'.
31. כל שאר הנבראים נבראו לשרת את האדם ולעזור לו במילוי תפקידו, לכן הם תלויים במעשי האדם -בהשתמשו בהם.
32. השוה: ס' מסילת ישרים (שם): "ואם הוא משתמש מן העולם רק להיות לו לסיוע לעבוד בוראו - הוא מתעלה, והעולם עצמו מתעלה עמו" וכו'.
33. ראה קהלת (יב, א): "והגיעו ימים אשר תאמר אין לי בהם חפץ" . ובשבת (קנא ע"ב) מבואר שהם ימים שאין בהם לא זכות ולא חובה, כי תבטל הבחירה.
34. - מה יגרום.
35. למה צריך לבטל את הבחירה לעת"ל, הרי היא עיקר מעלת האדם על פני כל היצורים. (התירוץ מובא בסימן כד והלאה).