חיפוש מתקדם

חיפוש לפי כותרת
חיפוש בטקסט

סדר העבודה

תוכן

מתחילה מוטל על האדם להאמין למעלה מהדעת, שהבורא רצה להטיב לנבראיו, לכן ברא נבראים, והטביע בהם את הרצון וההשתוקקות לקבל הנאה. וזה מסיבה כי רק זהו הכלי לקבל הנאה, כי אין האדם נהנה אלא ממה שמשתוקק. ולדבר שאין בו השתוקקות, הוא יכול לקבל, אבל אין הוא יכול להנות, מסיבת הכלי דלהנות נקרא חמדה, השתוקקות וכדומה.
אבל זה צריך להיות למעלה מהדעת, כי כשהוא מסתכל תוך הדעת, אין הוא מוצא את השגחתו ית' על העולם בבחינת טוב ומטיב, אלא להיפך. לכן אומרים שצריך להאמין למעלה מהדעת שכך הוא.
ואליבא דאמת אם הנהגתו ית' היא בבחינת טוב ומטיב, מדוע לא מורגש זה בתוך הדעת. למדנו שהוא מסיבת תיקון של נהמא דכסופא, לכן כל זמן שאין להנבראים את הכלים דהשפעה, אין הם יכולים לראות אור אלא נשארים בחושך.
וכשהאדם מאמין בטוב ובעונג שישנו בלמעלה מהדעת, הוא בא לידי הרגשה בדעת להכיר את הרע שבו. כלומר היות שהוא מאמין מה שהבורא משפיע כ"כ טוב ועונג, והגם שהוא רואה את כל הטוב למעלה מהדעת, אז הוא בא לידי הכרה, היינו שהוא מרגיש בכל האברים, את כח הרע שישנו בהמקבל לעצמו, שהוא המונע אותו מלקבל את הטוב.
נמצא לפי"ז האמונה שלמעלה מהדעת גורמת לו שירגיש בתוך הדעת את השונא שלו, מי הוא המפריע מלהגיע להטוב. וזהו קנה המדה שלו, כלומר בשיעור שהוא מאמין למעלה מהדעת בהטוב והעונג, בשיעור זה הוא יכול לבוא לידי הרגשה בהכרת הרע.
והרגשת הרע מביאה אח"כ לידי הרגשת הטוב והעונג. כי הכרת הרע בהרגשת האיברים גורמת שיתקן את הרע. והוא בעיקר ע"י תפילה, שיבקש מה' שיתן את הכלי השפעה המכונה דביקות, שע"י הכלים האלו תתגלה המטרה בהשגחה גלוי', כלומר שלא צריכה להיות בהסתרה, מטעם שכבר יש כלים המוכשרים לקבל.