חיפוש מתקדם

חיפוש לפי כותרת
חיפוש בטקסט

מהו רועה העם הוא כל העם, בעבודה

תוכן

תשמ"ח מאמר יג
הזה"ק (בשלח דף י"ח, ובהסולם אות ס"ח) כ"ש וז"ל, ויאמר משה אל העם, אל תראו התיצבו וראו את ישועת ה', אמר ר"ש, אשרי חלקם של ישראל, שרועה כמו משה הולך בתוכם, כתוב, ויזכור ימי עולם, משה עמו, ויזכור ימי עולם, זהו הקב"ה, משה עמו, כי שקול היה משה כנגד כל ישראל, ולמדנו מזה, כי רועה העם הוא ממש כל העם, אם הוא זכה, כל העם צדיקים, ואם לא זכה, כל העם אינם זוכים, ונענשים בשבילו, עכ"ל.
ויש להבין זה על דרך העבודה, שלומדים הכל בגוף אחד, כלומר, הן משה והן ישראל נמצאים בגוף אחד, א"כ יש להבין זה. ועוד יש להבין, מדוע אם הוא לא זכה, היינו הרועה של העם, הם נענשים בשבילו, למדנו, אם הרועה הוא צדיק, אז העם ג"כ צדיקים, אבל מדוע העם צריך להענש בשבילו, וכי מה הם עשו, שהם אשמים, בזה שהרועה הוא לא בסדר.
ידוע שמשה נקרא בלשון הזה"ק "משה רעיא מהימנא", ופירש אאמו"ר זצ"ל, שהוא היה מפרנס את עם ישראל עם האמונה, ואמר, שלא חסר להאדם שום כוחות, בכדי שיהיה בידו לקיים תו"מ בכל השלימות, אלא בחינת אמונה, וכפי שיעור האמונה שיש לו, בשיעור זה הוא מסוגל לתת כוחות עבודה, וכמ"ש בהקדמה לתע"ס (אות י"ד) וז"ל, פירשתי פעם מליצת חז"ל "מי שתורתו אומנתו", אשר בעסק תורתו ניכר שיעור אמונתו, כי אומנתו אותיות אמונתו, בדומה לאדם, שמאמין לחבירו ומלוה לו כסף, אפשר שיאמין לו על לירה אחת, ואם ידרוש שתי לירות, יסרב להלוות לו וכו', ואפשר גם כן שיאמין לו על כל רכושו בלי צל של פחד, ואמונה זו האחרונה נחשבת לאמונה שלימה, אבל באופנים הקודמים נבחנת לאמונה בלתי שלימה, אלא שהיא אמונה חלקית וכו', עכ"ל, הרי אנו רואים, שלא חסר לאדם שום כוחות, אלא רק אמונה, וזהו שנותן לאדם כוחות עבודה.
ובזה יש לפרש מה שאמר ר"ש "אשרי חלקם של ישראל, שרועה נאמן כמו משה הולך בתוכם", שפירושו, שיש לעם ישראל בתוכם בחינת אמונה, הנקרא משה רעיא מהימנא, כי אז, היות שיש להם בחינת אמונה, כבר יש להם כח לעסוק בתו"מ, כלומר שיש בתוך כל אדם בחינת אמונה בה', שזה נקרא משה רעיא מהימנא, אז יהיה כל העם צדיקים, כלומר כל האברים של האדם, דהיינו המחשבות והרצונות של אדם נקרא אברים, וזה נקרא עם. וזה פירוש מ"ש, ויזכור ימי עולם, זה הקב"ה, משה עמו, כי שקול היה משה נגד כל ישראל, "ולמדנו מזה כי רועה העם, הוא ממש כל העם", כי האמונה שיש באדם זהו כל האדם, כלומר, אם יש לו בחינת משה, הנקרא אמונה, כבר כל העם צדיקים, ז"ש אם הוא זכה כל העם צדיקים, כי זכה נקרא, שרועה שלו הוא בחינת אמונה, הנקרא משה, כנ"ל.
וז"ש "אם לא זכה כל העם אינם זוכים, ונענשים בשבילו", ושאלנו, ידוע שאם יש צדיק הוא מגין על הדור, ואם אין צדיק יכולים לומר שאין מי שיציל את הדור, אבל מדוע הם נענשים בשבילו, אם הוא לא זכה, מה הדור אשם בזה.
ובהאמור כפי הכלל, שאמר אאמו"ר זצ"ל כנ"ל, שכל הכבידות בעבודת ה' הוא רק חסרון אמונה, כי כשאדם זוכה לבחינת אמונה שלימה, הוא משתוקק אז להבטל לה' כנר בפני אבוקה, וממילא כל האברים, היינו המחשבות והרצונות שלו, הולכים לפי מה שכח האמונה מחייבת לעשות, הם עושים, וז"ש, אם הוא זכה כל האברים צדיקים, היות מבחינת אמונת ה' נמשכת מחשבות ורצונות של צדיקים.
ובהאמור מובן מאליו, שאם רועה העם אינו זכה, כלומר שהאמונה שלו שצריך להיות זכה, היינו אמונה שלימה, ואין לו רק אמונה חלקית, כנ"ל (כמ"ש בתע"ס אות י"ד), ממילא כל העם אינם זוכים, שפירושו, שכל האברים שלו עושים מעשים, המתאים למי שאין לו אמונה שלימה, ונענשים בשבילו, כלומר שהם בעצמם אינם אשמים, בזמן שיש להם מחשבות ורצונות שאינו מתאים למי שיש לו אמונה, זאת אומרת, באם שהרועה שלהם היה אמונה שלימה, היה האברים שומעים לו, והיה מחשבות ורצונות של צדיקים, ולכן הם סובלים בשבילו, כלומר בשביל שאין לו אמונה שלימה, לכן נולדים מהרועה הזה מחשבות כאלו.
אי לזאת, כשהאדם רוצה ללכת בדרך האמת, אין לו לומר, שיש לו מדות יותר רעות מאחרים, ושכל יותר קטן מאחרים, כלומר שאין לו להפטר עצמו מהעבודה, מסיבת שהוא אדם חלש אופי או מיעוט כשרונות, אלא כל הקושי שבהדבר הוא רק מחוסר אמונה, ולכן האדם צריך לתת כל העבודה שלו ולעשות מעשים, בכדי לקנות אמונת ה', שרק זה נותן הכל.
ומשום זה, כשהאדם לומד תורה, או שהוא עוסק במצות, או כשהוא עוסק בתפלה, הוא צריך לרכז את מחשבתו, שהוא רוצה שכר עבור כל המעשים טובים שלו, שהקב"ה יתן לו אמונה שלימה, וזהו כמ"ש בהתפלה של רבי אלימלך זצ"ל (תפילה קודם התפלה) וז"ל, ותקבע אמונתך בלבנו תמיד בלי הפסק, ותהא אמונתך קשורה בלבנו כיתד שלא תמוט, עכ"ל, וז"ש כי הרועה של העם הוא ממש כל העם.
ובכדי להגיע לבחינת אמונה שלימה, על זה אמרו "הבא לטהר מסייעין אותו", והטעם הוא כידוע, היות שענין אמונה צריכים לקבל סיוע מהקב"ה, ויש כלל אין אור בלי כלי, כלומר שאי אפשר לתת מילוי במקום שאין חסרון, הנקרא צורך, שזה מכונה כלי, כמ"ש אין אור בלי כלי, כנ"ל.
ובכדי להגיע להרגשת הצורך לאמונה, האדם צריך מקודם לצייר לעצמו, איזה רווחים הוא יכול להשיג ע"י האמונה, ומה הוא מפסיד בזה, שאין לו יותר מאמונה חלקית, ראשית דבר, הוא צריך לצייר לעצמו מטרת הבריאה, כלומר לאיזה צורך ברא הקב"ה את הבריאה, ואח"כ הוא צריך להאמין באמונת חכמים, בזה שאמרו, שמטרת הבריאה הוא בכדי להטיב לנבראיו, וכשהאדם מתחיל להסתכל על הבריאה בעיניים שלו, כלומר איזה צורה של טוב ומטיב הוא רואה, שהנבראים מקבלים ממנו ית', ומה מתראה אז להאדם דבר הפוך, שהוא רואה, שכל העולם סובל יסורים, וקשה למצוא אדם, שיכול לומר, שהוא מרגיש ורואה איך שהנהגתו ית' הוא בבחינת טוב ומטיב.
ובמצב הזה, כשהוא רואה עולם חושך, והוא רוצה להאמין בה', שהוא מתנהג עם העולם בהשגחה פרטית בבחינת טוב ומטיב, הוא נשאר עומד על נקודה זו, וכל מיני מחשבות זרות נופלות לו אז במוחו, והוא צריך אז להתגבר למעלה מהדעת, שהשגחה העליונה הוא בבחינת טוב ומטיב, אז הוא מקבל צורך, שהקב"ה יתן לו את כח האמונה, שיהיה בידו כח ללכת למעלה מהדעת ולהצדיק את ההשגחה העליונה.
ואז הוא יכול להבין מה זה "שכינתא בעפרא", היות שהוא רואה אז, איך במקום שצריך לעשות משהו לש"ש ולא לתועלת עצמו, תיכף בא הגוף ושואל טענת מה עבודה הזאת לכם, ולא רוצה לתת לו כח לעבודה, שזה נקרא שכינתא בעפרא, היינו לטובת השכינה מה שהוא רוצה לעשות, הוא טועם בזה טעם עפר, ואין לו כח להתגבר על המחשבות והרצונות שלו, ואז האדם בא לידי הכרה, שלא חסר לו שום דבר, שיהיה לו כח עבודה, אלא שהקב"ה יתן לו את כח האמונה, כנ"ל (בתפלת רבי אלימלך) שצריכים להתפלל "ותקבע אמונתך בלבנו תמיד בלי הפסק", שבמצב הזה הוא בא לידי הכרה אם אין הקב"ה עוזרו אין יכול לו.
ובהאמור יש לפרש משרז"ל (ברכות ו' ע"ב) כל אדם שיש בו יראת שמים דבריו נשמעין, שנאמר סוף דבר הכל נשמע את אלקים ירא, עכ"ל, ובפשטות קשה להבין זה, הלא היה הרבה נביאים וצדיקים וגדולי עולם, מדוע לא נשמע דבריהם, אלא עמדו ישראל באותו מצב שעומדו, ולא רצו לשמוע בקול המוכיחים, ועל דרך הפשט בטח יש ע"ז הרבה תירוצים.
אולם בעניני העבודה, שלומדים את התורה כולה בגוף אחד, יש לפרש המאמר הזה, כלומר שמי שרוצה שהגוף שלו, היינו כל האברים, שהם המחשבות והרצונות והמעשים, יהיה הכל על טהרת הקודש, אז העצה לזה, כלומר שהגוף יציית לו לכל מה שהוא דורש ממנו, הוא להשיג בחינת אמונה שלימה, שזה נקרא יראת שמים, היות שבעניני יראה יש הרבה מדרגות, כמ"ש בזה"ק (הקדמת ספר הזהר, דף קפ"ה, ובהסולם אות קצ"א) וז"ל, היראה, שהיא עיקר, הוא שאדם ירא מפני אדונו, משום שהוא רב ושליט, העיקר והשורש של כל העולמות, והכל נחשב כאין לפניו, ביאור הדברים מלמדנו, שיש ג' אופנים ביראת ה', שרק אחד מהם נחשב ליראה אמיתית, א', שמתירא מהקב"ה ושומר מצותיו, כדי שיחיו בניו, ויהיה נשמר מעונש גופו או ממונו, דהיינו יראה מעונשים שבעוה"ז. ב', שמתירא גם מעונשים של גיהנם, ואלו השתים אינן יראה אמיתית, כי אינו מקיים היראה מטעם מצות ה', אלא מטעם תועלת עצמו, ונמצא, שתועלת עצמו היא השורש, והיראה היא ענף ומסובבת מתועלת עצמו. ג', אלא יראה דאיהי עקרא וכו', דהיינו שירא מהשי"ת משום שהוא גדול ומושל בכל, הוא גדול משום שהוא השורש, שממנו מתפשטים כל העולמות וכו', עכ"ל.
ובהאמור יוצא, שעיקר יראת שמים הוא להאמין בגדלות ה', וגדלות וחשיבות ה' היא הסיבה שמחייבו לקיים תו"מ, ולא לתועלת עצמו, וזה כמ"ש שם וז"ל, שישים לבו ומאויו באותו מקום, הנקרא יראה, שיהיה דבק ביראתו יתברך ברצון וחשק, המותאם והראוי למצות המלך, עכ"ל.
ובזמן שהאדם זוכה לאמונה כזו, כלומר שיהיה מורגש בלבו גדלות ה', אז הגוף וכל האברים כנ"ל, היינו הרצונות והמחשבות והמעשים, בטלים נגד המלך כנר בפני אבוקה.