חיפוש מתקדם

חיפוש לפי כותרת
חיפוש בטקסט

מהו כוס של ברכה צריך להיות מלא, בעבודה

תוכן

תש"ן מאמר לח
הזה"ק (פנחס דף רמ"א ובהסולם אות תר"ל) אומר וז"ל, מלא הנאמר בכוס של ברכה, זה שכתוב, כוס מלא ברכת ה' וכו'. והאדם כך צריך להיות שלם, כמו ויבא יעקב שלם וכו'. ולא יהיה בה שום פגם, כי כל אשר בו מום לא יקרב. אף כך אלם עם י"ה, הוא אותיות אלקים. והוא בחשבון כוס, דהיינו פ"ו. ועל כן הכוס צריך להיות מלא, כי הפוך המלה אלם, ותמצא מלא, שהכוס בגמטריא מלא, י"ה וכו', עכ"ל.
ויש להבין א' מהו מרמז לנו, בזה שנותנים יין להכוס, והוא מלא, הוא נקרא כוס מלא ברכת ה'. זאת אומרת, אם אין הכוס מלאה עם יין, לא יכול להתקיים ברכת ה'. ב' מהו שאומר והאדם כך צריך להיות שלם, כדוגמת הכוס עם היין. מהו הוא מוסיף לנו בזה, הלא אם הכוס כבר מלא ברכת ה', בשביל מה צריך האדם גם כן להיות כך, שמשמע אחרת, אין הוא יכול לקבל הברכה. אם כן לגבי מי נקרא הכוס ברכת ה' וכי הכוס צריך לברכה. ג' וביותר קשה במה שאומר, שהאדם צריך להיות שלם, כמו שכתוב כי כל אשר בו מום, לא יקרב. שמשמע, שמי שיש לו מום, כבר הוא אינו מסוגל להתקרב לה'. נמצא לפי זה, שמי שחסר לו איזה אבר, כבר לא מסוגל להתקרב לה', והוא מוכרח להישאר בהתרחקות מה', ואין לו זכות בחירה חס ושלום. ד' מה מרמז לנו בזה שאומר, אלם ו-מלא הם אותם אותיות, שהכוס גמטריא מלא י"ה.
ולהבין את כל הנ"ל, צריכים לזכור את כל סדר העבודה, שניתן לנו לעשות, כמו שכתוב "אשר ברא אלקים לעשות". שדברנו מזה כמה פעמים, שיש לפנינו ב' בחינות, שהם הפוכים זה לזה. והם נקראים, א' מטרת הבריאה, שהוא רצונו להטיב לנבראיו, היינו שהנבראים יקבלו טוב ועונג. ב' תיקון הבריאה, שהנבראים ישתדלו להשפיע להבורא שהוא יהנה. כלומר, מזה שהרצון לקבל לעצמו רוצה להנות, והרצון הזה הבורא נתן לו, ועל הרצון הזה הוא מוותר, אלא כל רצונו הוא שהבורא יהנה. נמצא, ששניהם הפוכים זה לזה. לכן יש עבודה קשה, בכדי להגיע לרצון זה, הנקרא רצון להשפיע נחת רוח ליוצרו, ולוותר על הרצון של תועלת עצמו. ובכדי שיהיה מציאות לאדם לצאת משליטת הרצון לקבל, מוכרחים להתחיל בשלא לשמה, היינו לתועלת עצמו. היינו, שעל ידי זה שיקיים תו"מ, יהיה לו שכר בעוה"ז, כמו שכתוב בזה"ק שיהיה לו חיים, ובריאות, ופרנסה וכו'. אחרת לא יהיה לו המציאות, שיהיה בידו להנות מחיים גשמיים בעוה"ז. וכשהאדם מאמין בזה, כבר יש לו מי שמחייבו לקיים את התו"מ, שזה נקרא, שהוא מאמין בשכר ועונש, היינו שהוא מקיים תו"מ מסיבת שהוא מפחד מעונש, ומצפה לקבל שכר. ולפעמים השכר ועונש מתבטא אצל האדם בשכר ועונש בעוה"ב, שיש שם ענין גן עדן וענין גיהנום. וזהו הסיבה המחייבו לקיים תו"מ. והיות שמתוך שלא לשמה באים לשמה, היינו המאור שבתורה מאיר לו, שיש ענין שכר ועונש באופן אחר, היינו השכר הוא לזכות לדביקות ה', שאז יש לו מקום, שיהיה בידו להרגיש גדלות המלך, ושהוא מצפה לשכר הזה. ועונש נקרא אצלו, בזמן שהוא רואה ומרגיש, שהוא נפרד מחיי החיים, וזה שהוא מרגיש, שהוא מרוחק מה'. זהו העונש הכי גדול אצלו. נמצא, שגם בזמן שהאדם כבר קבל איזה הרגשה מתו"מ, ממה שהשלא לשמה גרם לו, שמתחיל להרגיש לפעמים קצת גדלות ה'. וזה גורם לו, שהאדם רוצה להיבטל אליו כנר בפני אבוקה. ואין האדם יכול להבין אז, מדוע הוא רוצה עתה להיבטל אליו, ולבטל את כל מציאותו של עצמו לפני הבורא. אלא זה בא אליו כאילו זהו דבר טבעי. כלומר, אפילו שהאדם לא מבין מה נעשה עמו עתה, שהוא רוצה להבטל, אבל מבחינת המציאות כך הוא. וזה נקרא אתערותא דלעילא, שאין יד אדם מגעת שם. כלומר, שענין יד פירושו השגה, מלשון כי תשיג יד. כלומר שאין האדם מבין, מדוע הוא רוצה להיבטל אליו ממש.
אולם אח"כ, כשהתעוררות מסתלק ממנו, ואז האדם מתחיל לחשוק ולהגיע לידי ביטול לה', והוא רוצה עתה להשיג את ההרגשה, כמו שהיה לו בזמן עליה, הוא מתחיל לראות, איך שהוא מרוחק מזה, וכל האברים שבו מתנגדים לרעיונות כאלו, היינו לבטל את התועלת עצמו, ושכל דאגותיו יהיו אך ורק איך לעשות נחת רוח ליוצרו. אז הוא רואה, שהעולם חשך בעדו, ואין הוא מוצא שום מקום, שיהיה לו ממה לקבל חיים. ואז הוא רואה, שהוא נמצא במצב של ירידה ושפלות. שהוא רואה, שאין לאף אחד מחשבות רעות כאלו, בזמן שהוא בא לירידה כזו. והגם שהאדם צריך להאמין באמונת חכמים, שהמחשבות האלו באים מלמעלה, כלומר, מלמעלה רוצים שהאדם הזה, שרוצה עתה להתקרב לה', שיקבל ירידות, מטעם שזה שהוא מקבל ירידות, הוא בכדי שירגיש צורך שה' ירום אותו. כמ"ש מאשפות ירום אביון. כלומר, שדוקא בזמן שהוא מרגיש שנמצא באשפה, כלומר כל אלה הדברים, שהיה מסתכל עליהם שהם בחינת פסולת, שהוא מאכל לבעלי חי, שהם אוכלים את הפסולת מה שבני אדם זורקים לאשפה, ואומרים שזהו מאכל שלא מתאים למאכל אדם, כמו שהוא בעצמו היה אומר בזמן עליה. אבל עתה, בזמן שהבורא רוצה לקרב אותו, אז האדם צריך להרגיש את החסרון שלו, אז הוא יכול לקבל מילוי על החסרון. נמצא, שדוקא בזמן שהאדם נמצא באשפות, ומשם הוא מחפש את מזונותיו, וכשהוא רואה לאיזה מצב הוא הגיע אחרי כל היגיעה שנתן בכדי להגיע להשיג את הרצון להשפיע נחת רוח ליוצרו, אז הוא יכול לתת תפלה אמיתית. אבל לא תמיד יש לאדם כח הזה להאמין.
אולם בזמן שהאדם כבר עומד סמוך למקום, שיקבל את העזרה מלמעלה, היינו שסמוך נקרא, שהכלי היינו הצורך להרצון להשפיע, הוא ממנו ולהלאה, שאז הוא רואה, שרק הבורא יכול להציל אותו. וכמ"ש אאמו"ר זצ"ל, שזהו הנקודה החשובה ביותר בעבודת האדם, שיש לו אז מגע הדוק עם הבורא, היות שהוא רואה, מאה אחוז שלא יועיל לו שום דבר, רק הבורא בעצמו יכול לעזור. והגם שהוא מאמין בזה, מכל מקום לא תמיד מאיר לו האמונה הזו, שדוקא עתה הוא הזמן היותר מוכשר לקבל את ישועת ה', שדוקא עתה הוא יכול להוושע שה' יקרב אותו, היינו לתת לו את הרצון להשפיע ולצאת משליטת אהבה עצמית, שזה נקרא יציאת מצרים. כלומר, שהוא יוצא משליטת המצריים, שהיו מצירים את ישראל, שלא נתנו להם לעבוד את עבודת הקודש. ויאנחו בני ישראל מן העבודה, ותעל שועתם אל אלקים וכו', אז ה' הוציא אותם מגלות מצרים. כלומר, היות שעם ישראל היו מרגישים את השעבוד, ורצו לברוח מהגלות הזה, מה שהמצריים היו מעבידים אותם, כשבאו לנקודה החשובה הזו, היינו שהיו מרגישים את שפלותם, אז הוציא אותם הקב"ה ממצרים. וזה כמ"ש האר"י הקדוש, שעם ישראל כשהיו במצרים, כבר היו במ"ט טומאה. ואז הוציא אותם הקב"ה ממצרים. שפירושו כנ"ל, שכבר באו בתכלית השפלות, שאין למטה הימנה. אז הוציא אותם הקב"ה.
נמצא, בזמן שהאדם רואה, איך שהוא בתכלית השפלות, והוא צריך להאמין אז, שדוקא עתה הוא הזמן, שה' יקרב אותו, ואם האמונה אינו מאיר לו אז על המקום, אז הוא בורח מהמערכה. נמצא, שכל סדר היגיעה שהוא נתן, כאילו היה בחינם. אבל אח"כ נותנים לו עוד הפעם מלמעלה התעוררות, ושוב שוכח מה שהיה לו בזמן הירידה, ושוב הוא חושב, שכבר לא יהיה לו ירידות, וחוזר חלילה. והאדם צריך לרחמים גדולים, שלא יברח מהמערכה. והגם שהאדם משתמש עם העצות מה שרז"ל בראתי יצה"ר, בראתי תורה תבלין, אבל האדם אומר, שכבר השתמש עם העצה הזו כמה פעמים, ולא עוזר לו. וגם אומר, שכבר השתמש עם העצה של הבא לטהר מסייעין אותו, וכאילו כל אלה העצות הם לא בשבילו. אם כן הוא לא יודע מה לעשות. ואז הוא המצב הכי גרוע אצל האדם, היינו שהוא רוצה לברוח מהמצבים האלו. אבל אין לו לאן לברוח. ואז הוא סובל יסורים, מזה שהוא נמצא בין יאוש למצב של בטחון. אבל האדם אומר אז, לאן אפנה. ואז אין שום עצה אלא לתת תפלה. והתפלה הזו הוא גם כן בלי שום בטחון. נמצא, שאז הוא צריך לתת תפלה, שיאמין, שה' כן שומע תפלה, וכל מה שהאדם מרגיש במצבים האלו, הוא לטובתו. וזה יכול להיות רק למעלה מהדעת. כלומר, הגם שהשכל אומר לו, שמכל החשבונות, אתה רואה, שאין שום דבר יכול לעזור לך, גם זה הוא צריך להאמין למעלה מהדעת, שה' כן יכול להוציא אותו מהרצון לקבל לעצמו, ותמורת זה הוא יקבל את הרצון להשפיע. ואז, כשהאדם מקבל את הרצון להשפיע מהקב"ה, אז האדם נעשה שלם עם ה', כלומר שזוכה לבחינת השתוות הצורה, שזה נקרא יחוד. ואז האדם נבחן שאין בו מום. כי כל המומים שיש באדם, שהוא שיש לו מחשבות רעות על רוחניות. כלומר, שבמקום שהאדם צריך להרגיש את חשיבות דקדושה, שזה דבר חשוב מאוד, בזמן שהאדם רוצה להתבטל אליו, שיש לו בחינת אהבת ה' מחמת השתוקקות לה', ואצלו הוא להיפך, היינו שהוא מרגיש את התנגדות הגוף. וכל זה הוא מחמת חסרון אמונה בגדלות ה'. ואיך יכול להיות מציאות שיתקרב לה' עם המומים שיש בו. וזהו ששאלנו, איך אמרו שמי שיש לו מום, לא יקרב. היינו, שכבר אין לו שום בחירה, שיוכל לבוא להתקרבות ה'. היינו, לא עליו נאמר ובחרת בחיים. היתכן לומר כך. אלא בעבודה יש לומר, כי מום נקרא חסרון, היינו חסרון באמונת ה'. ממילא כל אשר בו מום, לא יקרב לא יכול להתקרב לה'. אלא צריכים מקודם לתקן את מומיו, היינו שיעשה מעשים טובים על הכוונה שיזכה לאמונת ה', שהוא משגיח על העולם בבחינת טוב ומטיב.
ועתה נבאר מה ששאלנו, מ"ש מהו הרמז שכוס של ברכה צריך להיות מלא עם יין, אחרת לא נקראת זה כוס של ברכה. ואומר, וכך צריך להיות האדם שלם. ומהו הקשר הכוס להאדם, כלומר שאם הכוס צריך להיות שלם, גם האדם צריך להיות שלם. והתשובה היא, הכוס היא הכלי שנותנים בתוכה יין. וכלי נקרא בחינת חסרון, שבהחסרון נכנס המילוי. הנה יין נקרא שפע. ומבחינת השפע אין אף פעם חסרון, כי כלום חסר מבית המלך, וכמו שכתוב אני הוי"ה לא שניתי, שבאור אין אף פעם חסרון. אלא הכל תלוי בהכלים המקבלים, שהם יהיו כלים שלמים לא שבורים. וכמו שלמדנו, שהיה ענין שבירת הכלים, שמשבירת הכלים יצאו הקליפות, ששבירת הכלים פירושו, כמו בכלי גשמי שנשבר, ואם נותנים משקה בתוך הכלי הכל יוצא לחוץ. כמו כן ברוחניות, אם הכוס, הנקרא כלי, אינו מלא, אלא שהכלי הוא בחסרון עם הבורא, אז השפע תצא להחיצונים, היינו להקליפות. וזהו הרמז, שהכוס צריך להיות מלא, שפירוש, שהכוס יהיה בהשתוות הצורה להשפע הבא מהמשפיע. אז הכוס יכול להיות מלא, ואין השפע הולכת להחיצונים. ובכדי להבין את הרמז, לכן הוסיפו ואמרו והאדם כך צריך להיות שלם, ולא יהיה בו שום פגם, וזהו שהכוס נקרא כוס של ברכה. כלומר, שהאדם הוא הכלי, הצריך לקבל את שפע של ברכה, צריך האדם להיות שלם עם הבורא, שהכוונה הוא, שכל דאגותיו של האדם הוא אך ורק לטובת הבורא ולא לתועלת עצמו. וזה נקרא שהכוס שלם. וזהו לרמז שהאדם צריך להיות שלם. ואז יכול להיות הכוס מלא. היינו, שאם הכלי, הנקרא כוס, המרומז על האדם המקבל, אז הברכה יכולה להיות מלא בהכלי, ואינו נשפך מהברכה, היינו מהכלי, להחיצונים, שהם הקליפות. אלא הכל נשאר בקדושה, היות שאין להאדם שום פגם, כי פגם ברוחניות נקרא, שיש עירוב של רצון לקבל. ואם האדם תיקן את עצמו מכל חסרונות. שהוא הרצון לקבל לעצמו, אז נשאר כוס מלא ברכת ה', ואינו יוצא שום שפע להחיצונים.
ועתה נבאר מ"ש אלם עם י"ה הוא אותיות אלקים, והוא בחשבון כוס, ועל כן בכוס צריך להיות מלא, כי הפוך המלה אלם ותמצא מלא. ויש להבין מה הוא מרמז לנו בזה. הנה האר"י הקדוש, מבאר את ה' אלקים, על שם הכלי הראוי לקבל את השפע, הנקרא אור. ואומר, שסדר הברורים הוא, היות שצריכים להעלות הניצוצין וכלים מבי"ע לאצילות, לעיבור באמא, אז עולים ש"ך ניצוצין, שהם ל"ב בחינות, וכל בחינה כלולה מעשר, הרי הם ש"ך בחינות. והיות שע"י המלכות דמידת הדין, שהיה בכל מלכות, שבכל נתיב מהל"ב נתיבות, שבגלל המלכות הזו היתה השבירה, לכן התיקון הראשון היה, שאבא, הנקרא חכמה, בירור והוריד את המלכות של כל בחינה. שזה נקרא, שהוריד את המלכות שבכל נתיב ונתיב, שזה נקרא פה, שהוא בחינת מלכות, שממנה מתגלה המדרגה ומאירה. וזה כמ"ש (בתע"ס חלק י"ב, דף א-רכ"ב, אות רמ"ו) וז"ל, שהעובר אינו מדבר כלל, כי הוא בסוד אלם, מאלקים. ולכן הוא אלם, בלי דיבור. וז"ס או מי ישום אלם וכו'. ובאות רנ"א והנה עתה [היינו בזמן היניקה] נתמלאו מהאותיות י"ה ונעשו אלקים שלמים, עכ"ל.
והנה יש להבין בין דיבור לאלם, בעבודה. כי דיבור הוא בחינת גלוי, היינו שכבר יש להאדם בחינת יניקה ברוחניות, כבר הוא מרגיש שהוא יונק מקדושה, שענין יניקת חלב מורה על חסדים, כי מדת החסד הוא בחינת השפעה, שבזמן שהאדם זוכה לכלים דהשפעה, היינו, שכל מעשיו הם לשם שמים, וכבר אינו דואג לתועלת עצמו, זה נקרא שזכה לבחינת חסד. אולם מטרם היניקה יש בחינת עיבור, היינו שהעליון מתקן אותו. וזה יכול להיות, שהאדם הוא כמו עיבור במעי אמו, שהעיבור מתבטל להאם, ואין לו שום דעה בפני עצמו, אלא כמו שארז"ל עובר ירך אמו, אוכל מה שאמו אוכלת, ואין לו שום רשות בפני עצמו, לשאול איזה שאלות, אלא הוא לא עולה בשם. וזה נקרא שהוא אלם, שאין לו פה לשאול שאלות. וזהו בזמן שהאדם יכול ללכת בעינים עצומות, למעלה מהדעת, ולהאמין באמונת חכמים, וללכת עד הסוף. זה נקרא עיבור, שאין לו פה. ועיבור פירושו (תע"ס חלק ח' דף תר"ח אות י"ז) וז"ל, קומת מלכות, שהוא הקטנות היותר מצומצם באפשרות, נקראת בשם עיבור, שהוא מלשון עברה ודינין, בסוד הכתוב ויתעבר ה', בי למענכם, עכ"ל. ויש לפרש את ענין עברה ודינין. היות זה שהאדם צריך ללכת בעינים עצומות למעלה מהדעת, הגוף מתנגד לעבודה זו, לכן זה שהאדם צריך תמיד להתגבר, זה נקרא עברה, וזעם, וצרה, היות שזהו עבודה קשה ללכת תמיד בהתגברות להבטל להעליון, שהעליון יעשה ממנו מה שהעליון רוצה. וזה נקרא עיבור, כנ"ל, שהוא קטנות היותר מצומצם באפשרות.
וסדר התיקונים הוא, כמשרז"ל אבא, שהוא חכמה, נותן את הלבן, היינו שמלבן את התחתון מהרצון לקבל שלו, שהאדם מתחיל להרגיש, שהרצון לקבל הוא פסולת, כמו שכתוב "אם יהיו חטאיכם כשני כשלג ילבנו". ואז נבחן שאמו נותנת האודם, שפירושו, שבינה נקרא אור דחסדים, שהוא האור הבא בכלים דהשפעה. כלומר, לאחר שכבר הגיע לידי ידיעה, שהרצון לקבל לעצמו נקרא פסולת, אז הוא מקבל את הרצון להשפיע. וזה הכל נקרא, שהעליון עושה והתחתון מבטל את עצמו בלי שום בקורת. וזהו כנ"ל, שזה נבחן, שאין לו פה. וזה נקרא אלם, שפירושו, שחסר לו פה, כנ"ל. ואח"כ בא בחינת לידה ויניקה, שאז כבר יש לו פה, שפירושו, שהוא בא לרשות עצמו, והוא כבר יודע מה שהוא עושה. וכבר יש לו רשות בפני עצמו לעשות בחירה, וזה נבחן שכבר הוא נמצא ברשות עצמו. ואז נקרא, שהוא מקבל בחינת רוח, שזה מאיר בזמן שכבר יש לו רשות בפני עצמו בקדושה. משא"כ בעיבור, היה לו רק בחינת נפש, שהיא מלשון נפישה, היינו בחינת דומם, שאין לו תנועה מעצמה, אלא העליון הוא המנענע אותו לכל פעולה. ואז הוא מקבל, שם מלא מ-אלקים, כלומר מה שהיה בבחינת עיבור, אלם מ-אלקים, שהיה חסר לו רשות עצמו, שהוא יהיה בעל עבודה, אלא הכל הוא על חשבון העליון. וכשנולד, ויש לו יניקה בקדושה מצד עצמו, אז הוא שם מלא מ-אלקים, שזה הרמז מה שהיה קודם אלם מצד עצמו, נעשה עתה מלא, היינו שכבר זכה לבחינת י"ה ד-אלקים, שזה שאומר, ששם מלא גמטריא כוס, שהוא מספר ד-אלקים שהוא פ"ו, שאז הכוס מלא. היינו, שבזמן שהאדם כבר תיקן את עצמו לרשות דקדושה, זה נקרא כלי שלם.
וזה נקרא כוס של ברכה, היינו שהברכה כבר יכולה לשרות בה. משום שהכלי מתוקנת, שכל מה שיקבל ישאר בקדושה. ובזה מובן מה מרמז, שהכוס צריך להיות מלא עם יין. שזה מרמז לנו, שהכוס צריך להיות מלא עם יין, כלומר שהשפע ישאר בהכלי, ולא ישפך משם משהו לחיצונים, אלא הכל יהיה בע"מ להשפיע. נמצא, כשמדברים מבחינת המצות, הכל מרמז על בחינת ענף ושורש, לכן כוס של ברכה צריך להיות מלא, שזה מרמז על רוחניות, היינו סדר עבודת האדם להגיע למטרת הבריאה.