חיפוש מתקדם

חיפוש חופשי

מהו, שהמתפלל צריך לפרש דבריו כראוי

תוכן

תשמ"ח מאמר ח
הזה"ק (וישלח דף כ"א ובהסולם אות ע') מביא ראיה, שהמתפלל צריך לפרש דבריו כראוי, מדכתיב אצל יעקב, שאמר, הצילני נא, וז"ל, וזהו שכתוב, הצילני נא מיד אחי, מיד עשו, כי ירא אנכי אותו, פן יבוא והכני אם על הבנים וכו', מכאן נשמע, שמי שמתפלל תפלתו, צריך לפרש דבריו כראוי, שאמר, הצילני נא, שלכאורה היה זה די, כי אינו צריך יותר מהצלה, עם כל זה אמר להקב"ה, ואם תאמר שכבר הצלת אותי מלבן, לכן פירש, מיד אחי, ואם תאמר, שגם קרובים אחרים סתם נקראים אחים, על דרך שאמר לבן ליעקב, הכי אחי אתה, ועבדתני חנם, לכן פירש, מיד עשו, מה הטעם, משום שצריכים לפרש הדבר כראוי וכו', אם תאמר, למה אני צריך להצלה, כי ירא אנכי אותו, פן יבא והכני וכו'. וכל זה להסביר הדבר למעלה, כראוי, ולא לסתום הדבר, עכ"ל.
ומאד קשה להבין זה, כשאדם מתפלל להקב"ה, שהוא יודע מחשבות בני אדם, צריכים לפרש דבריו כראוי, אחרת ח"ו הוא לא יודע, מה שחסר לו להאדם.
אולם יש לפרש זה על האדם, כלומר, האדם בעצמו צריך לדעת מה שחסר לו, ולברר כל חסרון וחסרון בפני עצמו, ולא שהאדם יאמר באופן כללי, שהוא לא בסדר, והוא רוצה שה' יעזור לו, והסיבה הוא, כי יש כלל, שאין אור בלי כלי, אין מילוי בלי חסרון, לכן מוטל על האדם לסדר לעצמו את כל הפרטים, מה שחסר לו, כלומר, שהצלה מיד לבן אינו דומה להצלה מיד עשו, וכדומה.
ודבר זה יכולים להבין, כמו שאמר אאמו"ר זצ"ל, על מה שכתוב אצל לבן, שאמר ליעקב "ויען לבן ויאמר אל יעקב, הבנות בנתי, והבנים בני, והצאן צאני, וכל אשר אתה רואה לי הוא", ואצל עשו, שדבר עם יעקב, כתוב שעשו אמר להיפך, "ויאמר, מי לך כל המחנה הזה אשר פגשתי, ויאמר, למצא חן בעיני אדני, ויאמר עשו, יש לי רב, אחי, יהי לך, אשר לך. ויאמר יעקב וכו' ולקחת מנחתי מידי וכו'".
ואמר, שיצה"ר לפעמים הוא מתלבש בלבוש לבן, שהוא צדיק, והולך בבגד לבן, ולפעמים הוא מתלבש בבגדי עשו, שאומר, שהאדם כבר עשו הכל בשלימות, ואין לו עוד מה להוסיף, ומכניס בו רוח גאוה, והסדר הוא, לפני עשיה הוא אומר לו, שלא כדאי שאתה תכנס בעבודה לשמה, שזהו דבר קשה, ולא זה עבודה בשבילך, אלא אתה, כל מה שאתה עושה, הכל הוא בשבילי, ואין אתה יכול לכוון שום דבר לש"ש, ובזה, כלומר בטענות אלו, יש לו ליצה"ר למנוע להאדם שיעסוק בתו"מ על דרך האמת, וזהו קודם המעשה, וזהו שאמר לבן הבנות בנותי וכו'.
אולם אחר המעשה, בא יעקב ואומר לו, עכשיו אני רואה, שהצדק אתך, כלומר, שכל מחשבותי היה רק בשבילך, היינו שלא לשמה, אם כן עכשיו מוטל עלי לבקש מה', שיתן לי תשובה, שיהיה לי כח לעבוד לש"ש, בא היצה"ר ומתלבש בלבוש של עשו, כלומר, מלשון עשיה, שבאמת אתה עשית הכל לש"ש, ואתה צדיק גדול, ואין אתה דומה להחברים שלך, אז יעקב אמר לו, ולקחתי מנחתי מידי, היינו שאמר, יש לי כל, כלומר, שכל עבודה שעבדתי עד הנה היה בשבילך, ועשו אמר לו, יהי לך אשר לך, כלומר לא עבדת בשבילי.
ובהאמור יש לפרש, מהו הסיבה שצריכים לפרש, בעת שהוא מתפלל "צריך לפרש דבריו כראוי", שהכוונה, האדם בעצמו צריך לברר את סדר עבודתו, כדי שידע בבירור מה להתפלל, כי לפעמים האדם מתפלל את ההיפך ממה שחסר לו, כי ענין התפלה הוא ענין גילוי חסרון אצל האדם, כי חסרון נקרא כלי, ואין אור בלי כלי, לכן צריך האדם להתפלל, כדי שיהיה לו כלי, שהקב"ה ימלא את הכלי, ואם אין כלי, לא שייך שהקב"ה ימלא את החסרון, וזהו כמו שאנו מתפללים בתפלת ראש חודש, שימלא ה' משאלות לבנו לטובה, שענין משאלות נקרא כלים, וכשיש כלים, אז שייך שה' ימלא את הכלים.
ובתפלה זו של ברכת החדש הנ"ל יש להבין מה שאומרים, שימלא ה' משאלות לבנו לטובה, מה מרמז לנו, מה שמוסיפים את המילה לטובה, וכי שואל האדם לרעה.
ונוכל להבין זה, במה שאומר הזה"ק, שהמתפלל צריך לפרש דבריו כראוי, כמ"ש, הצילני מיד אחי, שגם לבן נקרא אחי, כמ"ש, שאמר לבן ליעקב, הכי אחי אתה וכו', לכן פירש, מיד עשו, ולפי מה שביאר אאמו"ר זצ"ל, שפעם נקרא היצה"ר בשם לבן, ופעם בשם עשו, וההבדל בהשמות האלו הוא, בין קודם המעשה, לאחר המעשה, כי קודם המעשה הוא נקרא בשם לבן, ואחר המעשה הוא נקרא בשם עשו.
ובזה יש לפרש, כי בזמן שהאדם מתפלל לה', שיעזור לו, והוא רוצה לעשות איזה מעשה טוב, ומרגיש שאין לו כח התגברות, אז אסור להתפלל, שה' יעזור לו מיד עשו, כלומר לחשוב מחשבות, איך הוא עושה הכל לא לש"ש, ואינו המעשה שלו שוה כלום, ויבקש מה' שיעזור לו להציל מאמירת עשו, שהוא אומר, שכן שוה המעשים שלך, ומאוד הם חשובים בשמים, ואין בכוונתך לעבוד בשבילי, היינו בשביל היצה"ר, הנקרא עכשיו בחינת עשו, אלא שרוצה, שה' יעזור לו, שירגיש, שעשה הכל לא לש"ש, ויראה עכשיו את האמת, שהמעשים שלו הם בלתי חשובים, נמצא, שאם באמת הוא ירגיש, שאין המעשים שלו שוה כלום, ומה האדם ירויח, אם הוא יקבל עזרה כזה מה', בטח לא יעלה בידו לעשות שום מעשה טוב, כי אין האדם יכול לעבוד על קרן הצבי, אלא האדם מוכרח לראות איזה תועלת מהעבודה.
וזהו שזה"ק אומר, שצריך לפרש דבריו כראוי, היות האדם צריך לדעת מה שחסר לו, בכדי שיהיה בידו לקיים תו"מ, לכן התפלה שלו צריך להיות הצילני נא מיד לבן, כלומר, ממה שלבן היה נותן לו להבין, "שכל מה שאתה רואה לי הוא", שלבן טוען, שהוא לא עשה שום דבר רק לטובתו, היינו לטובת היצה"ר, ואין מעשיו נחשבות לכלום, והוא מתפלל אז, שה' יתן לו הרגשה, ויראה, שכל מה שהוא עושה, הקב"ה נהנה מזה, וכל דבר קטן ברוחניות, הוא דבר חשוב מאד, ואין אנו מסוגלים להעריך את ערך החשיבות, אי לזאת, יש לו כח לעבודה, משום שהוא עובד עכשיו על תכלית, כלומר, שעם עבודתו הוא יעשה דבר גדול עבור כל העולם, כשרז"ל (קידושין דף מ') ר' אלעזר ב"ר שמעון אומר, לפי שהעולם נידון אחר רובו, והיחיד נידון אחר רובו, עשה מצוה אחת, אשריו, שהכריע את עצמו ואת כל העולם כולו לכף זכות וכו', עכ"ל. ובזמן שיש לו הרגשה כזו, בטח שמקבל כח לעבודה, משא"כ אם יבקש הצילני מיד עשו, זה יהיה לרעתו, והיות שאין אור בלי כלי, לכן האדם, כשמתפלל, צריך לפרש דבריו כראוי, מהו כראוי, פירוש, שהתפלה שלו יהא ראוי להתקבל, משום שזהו לטובתו.
אולם לאחר המעשה, צריך האדם לעבור לקו שמאל, פירוש, שיעשה בקורת לראות, אם באמת המעשה היתה על תכלית השלימות, ולראות, אם יש לו מה לתקן, בכדי שעל ידי התו"מ שהוא עושה, הוא רוצה להגיע לידי דביקות ה', אז היצה"ר מתלבש בלבוש של עשו, כנ"ל, ואומר לו, אין עליך שום חסרון, שיכול מי שהוא להגיד עליך, כי בטח כל מה שאתה עושה, הכל רק לשם שמים, וזה נקרא עשו, מלשון עשיה, כלומר, שהעשיה שלך נקרא עשיה שלימה, ואין מה להוסיף עליה, ואז בא התפלה, הצילני מיד אחי עשו, אלא שאני רוצה, שיהיה לי כח לעשות את הבקורת, ולראות באמת, מה שיש לי לתקן.
ואם יבקש אז, לאחר המעשה, הצילני מיד טענת לבן, שהיה טוען, שכל המעשים שהוא עושה, הוא שלא לש"ש אלא לתועלת עצמו, שהוא רשותו של היצה"ר, נמצא, שהוא היה נמצא אז בשליטת עשו, כלומר שהוא עושה הכל לש"ש, אם כן היה נשאר תמיד בחסרונו, כי עשו טוען, שאין לו מה לתקן, אלא הכל הוא עושה לש"ש, ואף פעם לא היה יכול לראות את האמת.
וז"ש הזה"ק, שצריך לפרש דבריו כראוי, כלומר, שהאדם צריך להשיג כלי נכון, בכדי שיכנס שם העזרה הנכונה, כנ"ל, שאין אור בלי כלי.
ועם זה נבין מה ששאלנו, מהו שאנו אומרים, שה' ימלא משאלות לבנו לטובה, וכי אדם שואל דבר מהקב"ה דבר רע, אלא כנ"ל, שכל תפלה צריך להיות במקומו.