חיפוש בספרים
חיפוש לפי שם מאמר או כותרת
החיפוש לפי כותרת תמיד מדויק ולא מורפולוגי

אות מא

זהר

מא) מסטרא דא' דאיהו רזא יו״י, דסליק יהו״ה, הוה קב״ה הוא ושמיה לחוד בכתרא, קדם דאתברי עלמא. עד דסליק במחשבתיה למברי אדם, דאיהו י׳ ברישא דא׳ תגא לעילא, ולתתא נקודה.

פירוש מעלות הסולם

מא) מסטרא דא׳ דאיהו וכו': מבחינה של א׳ שהיא סוד יו״י דהיינו שי׳ התחתונה היא בקומה שוה לי' העליונה, והיא א׳ שעולה בחשבון הוי״ה, היה הקב״ה הוא ושמו לבד בכתר שהוא א״ס ב״ה לפני בריאת העולם. עד שעלה במחשבתו לברוא את האדם דהיינו בעולם התקון, וצורת י׳ שבראש היא תג למעלה, דהיינו טעמים, וי׳ שלמטה היא נקודה. כלומר שיש הפרש בין י׳ העליונה לי׳ התחתונה.
פירוש. ג׳ מצבים ישנם אל הנשמות, א', הוא מציאות הנשמות באור א״ס ב״ה, שה״ס המחשבה הראשונה לברוא את הנשמות, ולהיות כי אצלו ית׳ המחשבה גומרת הכל, כי אין הוא צריך לכלי מעשה, ותכף יצאו ונתהוו כל הנשמות העתידות להבראות מלאות בכל הטוב והעונג שחשב בעדן, עם כל תכלית שלמותן, שהנשמות עתידות לקבל בגמר התקון, והוא שרצון לקבל שבנשמות נתהפך להיות בהשפעה טהורה בהשואת הצורה הגמורה אל המאציל ית׳, והוא מטעם כי אצל המאציל ית' העבר והעתיד וההוה משמשים כאחד, ואין ענין של זמן נוהג בו, ולכן ישנן אל הנשמות הכלולות בא״ס ב״ה כל צורתן בהשואת הצורה אל המאציל שה״ס דבקות, כמו שעתיד להיות בגמר התקון.
מצב ב׳ הוא מציאותן בעולמות העליונים אחר הצמצום, ובהתלבשותן בעולם הזה בגוף. וניתנה להן העבודה בתורה ומצות כדי להפך את הרצון לקבל ולתקנו לבחינת רצון להשפיע נחת רוח ליוצרן. מצב ג׳ הוא גמר התקון של הנשמות, אחר תחית המתים, כי אז תתהפך הצורה של קבלה ותשרה עליה צורה של השפעה טהורה ונעשות ראויות לקבל כל הטוב והנועם שבמחשבת הבריאה שהיא אור א״ס ב״ה שבמצב א׳. ויהיו בהשואת הצורה בדבקות הצורה בלי שום צורך לעבודה ולתקון.
וזה אמרו מסטרא דא׳ דאיהו רזא יו״י היינו מבחינת א׳ שצורתה יו״י, שיוד התחתונה מאירה בחסדים כמו י׳ הראשונה בקומה שוה, בלי שום שינוי צורה ביניהן. דסליק הוי״ה כי כך עולה חשבון הא׳ כ״ו, דהיינו הוי״ה, בסוד היה הוה ויהיה, הוה קב״ה הוא ושמיה לחוד דהיינו במצב א׳ הנ״ל, כי מלת הוא פירושו האור שבא״ס ב״ה. ומלת שמו פירושו מלכות שהיא הרצון לקבל, בכתרא הוא א״ס ב״ה שנקרא בשם כתר, דהיינו במצב הא'. קדם דאתברי עלמא היינו קודם בריאת העולמות, שהוא מצב הנ״ל. כי אחר הבריאה, דהיינו במצב ב׳ שה״ס עד דסליק במחשבתיה למברי אדם, היינו עולם אצילות שנקרא מ״ה בגימטריא אדם, ישנן צורות של א׳ בשינוי צורה מי׳ העליונה אל הי׳ התחתונה, דאיהו י׳ בריש דא׳ תגא לעילא שה״ס טעמים שה״ס או״א עלאין, ולתתא נקודה, דהיינו ישסו״ת. וכן ישנה צורת א׳ בצורת י׳ו׳ד׳ שבחינת ד׳ רומזת לגבורות, וי׳ רומזת לחסדים. (עי׳ שער הכונות דרושי הפסח פ״ה).