חיפוש בספרים
חיפוש לפי שם מאמר או כותרת
החיפוש לפי כותרת תמיד מדויק ולא מורפולוגי

ספירות

תוכן

סוד הספירות הוא סוד אצילות, וגדרם הוא חלק שנתן האין סוף ואין תכלית שדרך בו ישיגו אותם, ומחֵלֶק מכירים הכל[1].

פירוש, שהספירות הם אלקיות, ולאלקיות אין גדר מקום, כי הגשמיים לא יפסיקו את הרוחניים, ו'כל הקירות לא יחלקוהו' (שיר היחוד ליום שלישי), על כן אינך צריך לרומם העולם האצילות למעלה מכיפת הרקיע, כי הוא נמצא עמך תחת גג ביתך ובלבך כמו למעלה מכל הגלגלים, כמובן, ופשוט הוא, אלא המה בחינת אלקיות מה שניתן להשגת הנבראים.

דרך משל מהכרת האדם, כי 'לפי שכלו יהולל איש' (משלי יב, ח) והוא עיקר האדם, ואיברי גופו כמו לבוש לו. והכרת רוחניותו שהיא העיקר, המה כמו הדמיון והזכירה והרגשים שלו. והכרת גשמיותו שזה רק לבושו, הוא האיברים ידים ורגלים חוטמו עיניו וכו'.

וכשאדם אחד נתפס בחוּשֶׁךָ, שאתה מכיר אותו, הוא בא במוחך בחוטמו ועיניו וידים ורגלים שלו, אבל לא עליהם הכרתך באמת פונה, כי כל הגשמיים שוים, אלא הכרתך פונה על שכלו ומזג דעתו והנהגתו, שכל זה הוא ענינים רוחניים, ומכל מקום באים בחוּשֶׁךָ כגשמיים, דהיינו, בהתמדת הבטתך על הילוך והנהגת איבריו, אתה מכיר על ידם דעתו ונשמתו שרק זה העיקר בהכרה, וזהו מחמת שכח הפועל בנפעל. והגם שעל ידי אבריו הגשמיים הכל נעשה, מכל מקום ידוע שאין להם שום כח בפני עצמם, אלא שֵׂכֶל אדם ונשמתו פועל בהם, והמה רק נפעלים הימנו. לכן בהבטתך על מנהג הנפעלים, תכיר מעלת וחשיבות כח הפועל לגמרי, כפי ההתמדה עמו.

לפי זה תבין, שהאיש אלקי שנתברר לו סוד השגחה פרטית לאמיתה, נמצא שהוא מכיר רבונו לאמיתו כמו איש את רעהו, דהיינו, שרואה בכל נמצאים שבעולם הזה ובכל מקריהם, שהמה לבורא כמו גוף לנשמה. כי לולא שפעו התמידי עליהם, הרי הכל חרב כרגע, כמו ביציאת נשמה מן הגוף שתיכף הוא חלל חרב. על כן די לו שמסתכל על מקרי העולם, והוא רואה באלקיות ממש, כי כח הפועל בנפעל.

ומכל מקום הכרה זו אינה מצויה לכל, זולת למקיימי התורה ותנאיה.

וזה סוד קו ונקודה[2], שבאמת נקודה זו אינה פנויה וחללה, כי כבר מלאה כל טוב, אלא צריכה להתברר לחושי האדם במשך זמן, ודרך הבירור הוא בחינת הקו הנ"ל, מלשון 'קַוֹּה קִוִּיתִי'[3] (תהלים מ, ב), סוד 'ובַטֻּחוֹת חכמה מלמדני'[4]. ודומה לקוי אור היורדים מהשמש, שאינו נהנה אלא המזדמן למקומה, ולו ישב אדם לאור השמש כל היום, לא יוליך עמו כלל בבואו כרגע במקום אפלה, כמושג. ומקומה של פגישת הקו בעולם הוא במקום אמונה, כמו שכתוב (שיר השירים ד, ח) 'תָּשׁוּרִי מֵרֺאשׁ אֲמָנָה'[5].



[1] עי' פתיחה לפירוש הסולם אות א: "עשר הספירות... הן בחינות עשרת הכיסוים על אורו יתברך שנתקנו כדי שיוכלו התחתונים לקבל אורו. בדומה לאור השמש, שאי אפשר להסתכל בו אלא על ידי זכוכית מפוחמה הממעטת אורו ומתאימתו לכח הראיה של העינים. כן להבדיל, לא היו התחתונים יכולים להשיג אורו יתברך אם לא היה מכוסה בעשרה כיסוים אלו המכונים עשר ספירות, שכל שהוא למטה מחבירו, מכסה יותר על אורו יתברך".

[2] עי' בתלמוד עשר הספירות חלק א' שמביא דברי האר"י ז"ל בעץ-חיים: "כאשר עלה ברצונו הפשוט לברוא העולמות... צמצם את עצמו אין סוף בנקודה האמצעית אשר בו... ואז נשאר מקום פנוי ואויר וחלל ריקני מנקודה האמצעית ממש... ואז המשיך מן אור אין סוף קו אחד ישר מן האור העגול מלמעלה למטה, ומשתלשל ויורד תוך החלל ההוא".

[3] עי' ביאורו במאמרי הסולם ב' מאמר צב.

[4] תהלים נא, ח: "הן אמת חפצת בטחות, ובסתם חכמה תודיעני". ובאגרות הסולם אגרת נד רבינו דורשו: "שבהשגת הבטחון צרור ומתגלה כל חכמת העולמות עליונים ותחתונים, שכלום צריך להשגה זו אלא לב טהור שכבר מאוס בעיניו האהבה העצמית ומוקטר ומוגש כליל לשמו ית'", וכנראה שלזה ג"כ כוונתו כאן.

[5] עי"ש ברש"י: "בקבצי את נדחיך, תסתכלי ותתבונני מה שכר פעולתך, מראשית האמונה שהאמנת בי".