חיפוש מתקדם

חיפוש לפי כותרת
חיפוש בטקסט

ויתפרו עלה תאנה (בראשית ג' ז')

תוכן

שמעתי כ"ו שבט תש"ז
ענין עלה ה"ס צל שנעשה על האור, היינו על השמש. ויש שני צללים: אחד צל הבא מצד הקדושה, והשני שבא מחמת חטא. זאת אומרת, יש שני מיני העלמת האור, כמו בגשמיות, הצל עושה העלמה על השמש, כן יש העלמה על אור העליון הנקרא שמש, שהוא בא מצד הקדושה, שהוא מחמת בחירה. על דרך שכתוב אצל משה רבנו ע"ה: "ויסתר משה פניו כי ירא מהביט" [שמות ג' ו'], שהצל בא מחמת יראה. וענין יראה פירושה, שהוא מפחד לקבל את השפע, דאולי לא תהיה לו היכולת לכוון בעל מנת להשפיע. נמצא הצל בא מחמת קדושה, שפירושו שהוא רוצה להיות דבוק בה', היינו שדביקות נקראת השפעה, והוא מפחד, אולי לא תהיה לו היכולת להשפיע. נמצא שהוא דבוק בקדושה, וזה נקרא צל הבא מצד הקדושה.
ויש צל הבא מחמת חטא, היינו שההעלמה באה לו, לא מטעם שלא רוצה לקבל, אלא להיפך, מצד שהוא רוצה לקבל בעל מנת לקבל, לכן נסתלק האור. היות שכל ההבדל בין קדושה להקליפה הוא, שקדושה רוצה להשפיע, וקליפה רוצה רק לקבל, ולא להשפיע כלל. לכן נקרא הצל הזה שבא מצד הקליפה.
ואין עצה אחרת לצאת מהמצב הזה, אלא כמו שנאמר: "ויתפרו עלה תאנה, ויעשו להם חגורות" [בראשית ג' ז']. חגורות הם כוחות הגוף, והתחברו בבחינת הצל דקדושה. זאת אומרת, הגם שאין להם עכשיו אור, כי השפע נסתלק על ידי החטא, מכל מקום הם התגברו לעבוד את ה' בכח לבד, למעלה מהדעת, שזה נקרא בחינת כח.
וזה שנאמר [שם ח']: "וישמעו את קול ה' וכו' ויתחבא האדם ואשתו", היינו שנכנסו לתוך הצל, שז"ס ויסתר משה פניו, היינו שאדם הראשון עשה אותו ענין כמו משה. "ויאמר לו איכה, ויאמר את קולך שמעתי בגן, ואירא, כי עירום אנכי ואחבא". עירום פירושו עירום מן האור עליון. אז שאל ה': מהי הסיבה שבאת להצל, שנקרא ואחבא, מטעם כי עירום אנכי, אם הוא מטעם צל דקדושה, או מחמת חטא? וזה ששאל אותו ה': "המן העץ אשר צויתיך לבלתי אכל ממנו אכלת"? היינו מחמת חטא?
אולם בזמן שהצל בא מחמת חטא, נקרא זה צלמא ד"חרשין וקוסמין", שזה לעומת זה עשה אלקים, כי כמו שיש כוחות בקדושה, לשדד המערכות, להראות אותות ומופתים, כמו כן יש כוחות בסטרא אחרא. ומשום זה, אין הצדיקים משתמשים בכוחות אלו, מטעם זה לעומת זה, כדי שלא יהיה כח להסטרא אחרא לעשות כמותם, ורק לזמנים יוצאים מהכלל, אין הקדוש ברוך הוא נותן להסטרא אחרא אותו הכח שיש בקדושה. כדוגמת, לאליהו בהר הכרמל, שאמר ענני שלא יאמרו מעשי כשפים, היינו שיש כח לעשות העלמה על אור העליון.
ולכן החגורות הבאות מצד עלה תאנה, שהוא מחטא דעץ הדעת, העלין האלו, היינו הצל הזה הבא מסיבת החטא, היות שהגורם הוא לא מצד הקדושה, שהם בוחרים מעצמם לקחת להם צל, אלא שהם לקחו את הצל מסיבה שאין להם עצה אחרת, זה יכול לפעול רק לצאת מהמצב של הירידה, אבל אחר כך צריכים להתחיל את העבודה מחדש.