חיפוש מתקדם

חיפוש לפי כותרת
חיפוש בטקסט

וישב יעקב בארץ מגורי אביו

תוכן

וישב תש"מ

א) וישב יעקב בארץ מגורי אביו. מקשים, מדוע לא כתוב בארץ מגורי אבותיו, ומדוע דוקא במגורי יצחק.
וי"ל כי זה ידוע, שיעקב הוא בחי' קו אמצעי, שמתפקידו הוא לתקן את הקו שמאל, הנקרא פחד יצחק. משא"כ להקו ימין אין במידותיו של יעקב לתקן. כי מבואר בהסולם שקו אמצעי נוטה לחסד. לכן אין לו מה להוסיף להקו ימין. משא"כ יצחק, שהוא בחי' דין, אז בא יעקב ומתיישב א"ע בקו שמאל, בכדי לתקן אותו עם מדת הרחמים.
ורש"י מביא, מ"א דורש תלה הכתוב תולדות יעקב ביוסף מפני כמה דברים. אחת, שכל עצמו של יעקב לא עבד אצל לבן אלא ברחל, ושהי' זיו איקונין של יוסף דומה לו. וכל מה שאירע ליעקב אירע ליוסף, זה נשטם וזה נשטם, זה אחיו מבקש להורגו וזה אחיו מבקשים להורגו.
וי"ל מהו הקשר הדברים, שיעקב לא עבד אצל לבן אלא בשביל רחל. זה ידוע שיש בחי' לאה, הנקרא עלמא דאתכסיא, ובחי' רחל, הנק' עלמא דאתגליא. כמובא בזוה"ק, בענין משה הנק' נתיב, שרק משה הי' יכול ללכת בבחי' נתיב, הנקרא עלמא דאתכסיא. אבל שאר אנשים דוקא בבחינת דרך יכולים ללכת, כי דרך נקרא דרך המלך, ששם כולם יכולים ללכת, משום שדרך נקרא חסדים, ובמקום שהחסד מגולה כל אנשים יכולים ללכת. לכן יעקב עבד בעבור רחל, היינו שהחסדים יהי' מגולים.
ועיקר הגילוי הוא מחזה ולמטה, שהם בחי' נה"י. ועיקר הוא הקו האמצעי הנקרא יסוד, שהוא בחי' יוסף. לכן נאמר וישראל אהב את יוסף וכו'. ויש קו אמצעי למעלה, הנקרא ת"ת, שהוא המכריע בין חסד לגבורה. וקו אמצעי שהוא מחזה ולמטה, הנקרא יסוד, המכריע בין נצח להוד. ועיקר עבודה הוא להכניע את הקו שמאל, שדוקא הקו אמצעי מכניעו.
לכן קו שמאל, ואלה הדבוקים בקו שמאל, רוצים לבטל את הקו אמצעי, משום שעם הקו ימין יכול הקו שמאל להלחם, ואינו צריך לבטלו, משום שאינו מפחד מפני הקו ימין. משא"כ מפני הקו האמצעי כן מפחדים, משום שהקו אמצעי מבטל את הקו שמאל. לכן רוצים לבטל הקו אמצעי שלמעלה בת"ת, והקו אמצעי למטה, הנקרא יסוד, שהם יעקב ויוסף.
ועוד מביא רש"י, ביקש יעקב לישב בשלוה קפץ עליו רגזו של יוסף. צדיקים מבקשים לישב בשלוה, אמר הקב"ה לא דיין לצדיקים מה שמתוקן להם לעוה"ב, אלא שמבקשים לישב בשלוה בעוה"ז. ולכאורה זה בסתירה למשחז"ל, ואם אתה עושה כן אשריך בעוה"ז וטוב לך לעוה"ב.
וי"ל שעוה"ב נקרא בחי' בינה עלמא דאתכסיא, שהוא בחי' לאה. ועוה"ז הוא בחי' מלכות עלמא דאתגליא. לכן מדתו של יעקב הוא בחי' ת"ת, שהוא מחזה ולמעלה, שהוא בחי' עוה"ב. אלא הצדיקים רוצים בשלוה גם בעוה"ז, שהוא עלמא דאתגליא. וזהו קפץ עליו רגזו של יוסף, היינו שהי' רוצה להמשיך מדרגת יוסף, שהוא עוה"ז, בחי' יסוד, שהוא מחזה ולמטה, שהוא בחי' עלמא דאתגליא כנ"ל. שיעקב עבד בעיקר אצל לבן בשביל רחל, שיהי' בחי' חסדים מגלים, כמאחז"ל צדיקים אין להם מנוחה לא בעוה"ב ולא בעוה"ז, שנאמר ילכו מחיל וכו'.
וישב יעקב. פירש"י: בקש יעקב לישב בשלוה, קפץ עליו רוגזו של יוסף. צדיקים מבקשים לישב בשלוה, אומר הקב"ה, לא דיין לצדיקים מה שמתוקן להם לעוה"ב, אלא שמבקשים לישב בשלוה בעוה"ז.
ויל"ה, הלא חז"ל דרשו הרבה פעמים "אשריך בעולם הזה וטוב לך לעולם הבא", א"כ מהו שאומר הקב"ה: לא דיין מה שמתוקן להם לעולם הבא וכו'.
וי"ל, עולם הזה ידוע שנקרא מלכות, שהוא כלי של קבלה. ועולם הבא נקרא בינה, שהוא כלי דהשפעה. א"כ, לא דיין שהם עוסקים בכלים דהשפעה בעל מנת להשפיע, אלא רוצים לזכות בקבלה בעל מנת להשפיע. וזה נקרא: "קפץ עליו רוגזו של יוסף", שהוא בחינת קו האמצעי דספירות דנה"י, הנקרא נה"י דכלים וג"ר דאורות, שהוא היה ברוגז שעדיין לא זכה לבחינת נה"י המגולים הנקרא יסוד, שהוא בחינת יוסף.
עוה"ב נק' בינה - כלים דהשפעה. עוה"ז נק' כלים דמלכות - שהוא קבלה. ורצה שגם בכלים דקבלה יהיה שם בחינת שלוה, היינו שלום עם הקב"ה, שיהיה בעמ"נ להשפיע. לכן: "קפץ עליו רוגזו של יוסף".
יעקב הוא בחי' בינה, תפארתמה, מחזה ולמעלה. יוסף נקרא מחזה ולמטה, מקום גילוי חכמה - שהוא קו אמצעי דנה"י. ויעקב קו אמצעי דחג"ת, שהם בינה.