חיפוש בספרים
חיפוש לפי שם מאמר או כותרת
החיפוש לפי כותרת תמיד מדויק ולא מורפולוגי

אני הויה לא שניתי

תוכן

((שנת תרע"ט)

'אני הוי' לא שניתי' (מלאכי ג, ו). פירוש, כתיב (תהלים נא, יא) 'הסתר פניך מחטאי וכל עֲוֹנֹתַי מחה', כי מעיקרא אמר (תהלים נא, ז) 'הן בעוון חוללתי' וגו'[1], וכיון שכן, גם עתה אינו צריך לבקש יותר רק 'הסתר פניך מחטאי', פירוש, שלא יביט על החטאים, וברגע אחד מביט על הזכויות, כי הוי' ב"ה לא שנה כלל, ואפילו בשעה שדיברו זה את זה 'מה בצע כי שמרנו וגו' ושוא עבוד' (מלאכי ג, יד) אז מקרא קורא עליהם (מלאכי ג, טז) 'אז נדברו יראי ה' איש אל רעהו, ויקשב הוי' וישמע ויכתב ספר זכרון לפניו ליראי הוי' ולחושבי שמו'[2].

וכן הכתוב אומר[3] 'ביום טהרתו כשהובא אל הכהן', נראה בעליל 'וזאת תורת המצורע', וזכור, והכל הוא מפני אחדותו שאין מקבל שינוי בשום פנים שבעולם. וזה סוד 'פנים באחור הוא ממש פנים בפנים'[4], כי הפנים עליונים משגיח מתחילה עד סוף על מקום אחד, אלא שמתחילה סבור התחתון שהשי"ת פונה לחטאיו, ולבסוף רואה בעליל ששקר זה לא היה מעולם, והוא פונה לזכויותיו, כמו שכתוב (זהר משפטים אות קצד) ''יהודה אתה' (בראשית מט, ח) - מתחילה עד סוף'[5].

וזה שטען המשורר[6], אינך צריך חלילה להחזיר הפנים על צד אחר, רק לא תביט על בחינת חטא ושוב נעשה מזה זכויות, ואין לך מחיית עוונות גדול מזה. כי 'איוב לא היה ולא נברא' רק משל בעלמא[7] לֽשַׂבֵּר את האוזן התחתון שיהיה לו לב שומע דבר הוי' כי[8] נאמן הוא.

וזה סוד הפסוק 'אני הוי' לא שניתי מעולם'[9] 'ואני ראשון ואת אחרונים אני הוא' (ע"פ ישעיה מא, ד), באותו מצב ממש ובאותה מדרגה ממש מתחילה ועד סוף. והראיה, 'ואתם בית יעקב לא כליתם', שאם היה חלילה שינוי, היה צריך להיות כליה חלילה בבית יעקב וליתן צדיקים תחתיהם. אלא לא כן הוא, כי יעקב לא מת וכן בניו[10].

וזה הטעם שאמרו (זהר אמור אות נא) עתידים המתים להחיות במומם, שלא יאמרו שאחרים הם ולא גופין הראשונים שמתו, לכן בא אור התחיה להם כשהם ממש באותן המומים כלפנים[11]. אלא כשישתהו זמן מה, אז יהיה בחינה לעולם הבא עין לא ראתה[12], ודו"ק.


[1] היינו, האדם בטבעו מעצם יצירתו מוכן לעוון. מלבי"ם.

[2] עי' בזה בהקדמת ספר הזוהר אות קכו בהסולם (מאמרי הסולם ב' מאמר רלח): "ביום הגדול דגמר התיקון שיתגלה האור של תשובה מאהבה, הנה גם הזדונות האלו שאין עוד גרוע מהם יתהפכו ג"כ לזכיות... ולפיכך יש בהכרח ספר זכרון בפניו על הזדונות והפשעים הנעשים בעולם, שהרי הוא צריך להם ליום שהוא עושה סגולה, כי אז יהפכו להיות זכויות ויצטרפו וישלימו קומת האור של גמר התיקון", עי' כעין זה גם במאמר סט.

[3] ויקרא יד, ב: "זאת תהיה תורת המצרע ביום טהרתו והובא אל הכהן".

[4] עץ חיים שער טו פרק ה; תע"ס חלק י' אות נב: "מה שהוא אחורים למעלה הוא בחינת פנים למטה". ועי"ש בהסת"פ אות טו שמבאר זאת בדרך העבודה, כי באחוריים וקַטְנוּת אלו תלוי עיקר תיקון העולם בשכר ועונש. וע"ע בזה במאמר נא ובהערה ז' שם.

[5] עי"ש ברש"י שמביא במדרש (בראשית רבה צט, ט) ש"היה מתיירא יהודה שלא יזכיר לו מעשה תמר, התחיל קורא לו 'יהודה אתה יודוך אחיך'".

[6] דוד המלך בפסוק מתהילים שבתחילת המאמר.

[7] בבא בתרא טו, א: "איוב לא היה ולא נברא אלא משל היה". לפי הענין רומז על ייסורי איוב, שאינם אלא לתיקון האדם, וכמו שכתב כאן על החטאים שאינם אלא זכויות. עי' כן במאמר עד.

[8] רבינו הוסיף כאן בסוגריים: (ל"ב מילות). וצ"ע כוונתו.

[9] מלאכי ג, ו: "אני הוי' לא שניתי, ואתם בני יעקב לא כליתם".

[10] תענית ה, א: "אמר רבי יוחנן, יעקב אבינו לא מת... מקיש הוא לזרעו, מה זרעו בחיים אף הוא בחיים".

[11] עי' ביאור הענין בהקדמה לספר הזוהר אות כה.

[12] ע"פ ברכות לד, ב: "אמר רבי יוחנן, כל הנביאים לא נתנבאו אלא לימות המשיח, אבל לעולם הבא, 'עין לא ראתה אלקים זולתך' (ישעיה סד, ג)", ובמאמר פו מבאר שזהו תענוג מהשפעה לזולת בלתי לה' לבדו, שלא לנו עתה כלים להשיג איך אפשר להתענג מזה.