ב) עוד יש הפרש ב׳, והוא כי בעקודים תחילה יצאו האורות ואח״כ נעשו הכלים, כנ״ל, אבל בנקודים, יצאו תחילה יוד כלים זה למטה מזה ונעשה ע״י הסתכלות עינים בג' אורות של אח״פ, כנ״ל, לכן אחר שיצאו היוד כלים והונחו במקומם זה תחת זה כל אחד לבדו, אז יצא האור אח״כ, עד"ז שיצא הכתר תחילה, ונכנס בכלי שלו ובו כלולים כל הט' אורות, וכן החכמה יצאה אח״כ ובה כלולים כל הח׳, וכעד״ז עד שיצאה המלכות לבדה באחרונה.
ב) בעקודים תחילה יצאו האורות ואח"כ נעשו הכלים, אבל בנקודים וכו': כמו שביאר הרב לעיל בענף ט״ו, אשר ג' אורות שמשו בנקודים: אור הא׳ הוא אור שיצא דרך העינים, אור הב׳ הוא אור שיצא דרך הפרסא מיסוד א״ק, אור הג׳ הוא על ידי הסתכלות עינים באח״פ, ושם נתבאר אשר מאור הא׳ לא יצא זולת כלים דפנים, והיו חסרי סוף, וע״כ מכח אור הג׳ נשלמו הכלים גם בבחי׳ הסוף.
והנה עיקר ע״ס דנקודים יצאו מאור הא׳ עם האור הג׳ הנ״ל, אמנם היו בקטנות, כלומר רק בבחי׳ אור דנקבה ואור דאחורים, שהמה רק בחי׳ כלים לבד, והאורות דגדלות דנקודים יצאו רק מאור שבקע לפרסא וכו'. שנקרא אור הב׳ הנ״ל.
וזה אמרו, אשר בנקודים יצאו הכלים מתחילה ואח״כ באו האורות, כי ע״ס דנקודים בעצמם, שהמה סוד אור הא׳ והג׳, המה ודאי שיצאו מתחילה, ואח״כ השפיע בהם היסוד דא״ק המוחין, מאור שבקע לפרסא, והבן.
יוד כלים זה למטה מזה ונעשה ע״י הסתכלות עינים באח״פ וכו': כמ״ש בפמ״ס ובפמ״א בענף ט״ו וט״ז, אשר ענין תיקון קוין נמשך רק מכח עליית המ״ן, שה״ס אור הא׳ הנזכר, אלא משום שהיו הפרצופין חסרי הסוף, שמטבור ולמטה, ולפיכך היה אור הג׳ משלים לבחי׳ הנה״י שמטבור ולמטה, ולפיכך בב' חלקי הפרצוף ראש ותוך נמשך אור הא' ג"כ, שנמצאים משום זה בתיקון ג׳ קוין ימין שמאל אמצע, אמנם הסוף לא היה לו אלא קו אחד כנ״ל.
ונתבאר שם, שבחי' הראש דנקודים עצמו נבחן לראש ותוך, שהכתר ה״ס הראש, וחו״ב ה״ס התוך, כמ״ש שם באורך. ולפיכך לא היה תיקון קוין זולת בכתר ובחו״ב הנ״ל, אמנם מבינה ולמטה שכבר הוא חלק הסוף דנקודים לא נמשך לשם בחי׳ אור הא', וכל בנינם הוא רק מאור הג' דהסתכלות עינים באח״פ, ולפיכך יצאו הז״ת רק בקו אחד זה למטה מזה.
וזה אמרו, אבל בנקודים יצאו תחילה יוד כלים זה למטה מזה ונעשה ע״י הסתכלות עינים בג' אורות של אח״פ, ע״כ. כלומר, דענין זה למטה מזה שהיה בז״ת, הוא מסבה שנעשו ע״י הסתכלות עינים באח״פ, ולא היה בהם אור הא׳ דישסו״ת היוצא דרך נקבי עינים, ולפיכך יצאו רק בקו אחד זה למטה מזה. אמנם כתר וחו״ב שלהם, ודאי שהיה בהם תיקון קוים כאמור, כי יש בהם אור הא׳. והרב סמך עצמו על מה שפירש זה לקמן להדיא.