חיפוש מתקדם

חיפוש לפי כותרת
חיפוש בטקסט

אות שנח

זהר

שנח) ביומי דר"ה, מתקנין בי דינא כורסייא למלכא, למידן כל עלמא. וישראל עאלין בקדמיתא בדינא קמיה, דליפוש רחמי. תנן ומשפט עמו ישראל דבר יום ביומו, יום ביומו מאי הוא. אלא הני תרי יומין דר"ה. אמאי תרי יומין. בגין דאינון תרי בי דינא, דמתחברן כחדא. דינא עלאה, דאיהו קשיא, בדינא תתאה, דאיהו רפיא, ותרווייהו משתכחי.

פירוש הסולם

שנח) ביומי דר"ה מתקנין וכו': בימים של ראש השנה, הבית דין מתקנים כסא אל המלך לדון כל העולם, וישראל נכנסים תחילה לדון לפניו, כדי שיתרבה הרחמים. דהיינו מטרם שנתעורר הרוגז על רשעי העולם. תנן ומשפט עמו ישראל דבר יום ביומו. מה הוא יום ביומו. ומשיב, אלא אלו הם ב' ימים של ראש השנה. ולמה הם ב' ימים. משום שהם ב' בתי דין המתחברים יחד. דין עליון שהוא קשה בדין תחתון שהוא רפה. ושניהם נמצאים.
פירוש. כי סוד תקיעת שופר הוא לעורר הדינים דמסך דחירק דקו האמצעי כדי ליחד ב' קוין ימין ושמאל זה בזה (כנ"ל אמור אות קצ"ג בהסולם) ויש ב' פעולות במסך דחירק הזה כלפי קו השמאל, פעולה א' מסוד המנעולא שהוא דין קשה. ופעולה ב' הוא מסוד המפתחא שהוא דין רפה (כמ"ש לעיל לך לך י"ג אות כ"ב ד"ה ונתבאר, ע"ש) והנה המנעולא גנוזה בג"ר דכל מדרגה, והמפתחא בו"ק דכל מדרגה. וע"כ נקרא המנעולא בי דינא עלאה, והמפתחא בי דינא תתאה. והם תמיד מאירים זב"ז, כי צריכים זה לזה, כי המפתחא מקבל כח הדין ממנעולא. והמנעולא מקבלת הארת מיתוק ממפתחא. וז"ש דאינון תרי בי דינא דמתחברין כחדא, דינא עלאה דאיהו קשיא, שה"ס המנעולא הגנוזה בג"ר. בדינא תתאה דאיהו רפיא, שה"ס המפתחא שמקומה בו"ק. ותרווייהו משתכחי, כי מאירים זה בזה כנ"ל. ולפיכך יום א' דרה"ש הוא בחינת ג"ר, והמנעולא שולט שם. שהוא דין קשה. ויום ב' דרה"ש הוא בחי' ו"ק, שהמפתחא שולט שם.