חיפוש בספרים
חיפוש לפי שם מאמר או כותרת

אות שמט

זהר

שמט) יו״ה פנה למערב, בצדיק, דאיהו ערוב, דתמן מתערבין כל חיילין, ואתכליל בח״י אתוון, דאינון יה״ו הו״י וי״ה הי״ו יו״ה וה״י. אלין אינון י״ח אתוון, דבהון ח״י עלמין אתקרי וצדיק בהון אתקרי ח״י עלמין.

פירוש מעלות הסולם

שמט) יו״ה פנה למערב וכו': צירוף יו"ה פנה למערב בצדיק היינו יסוד, שהוא ערוב (כמ״ש לעיל אות קע״ז) ששם ביסוד מתערבים ונכללים כל הצבאות, ונכלל בח״י אותיות מכל ששת הצירופים שהם: יה״ו, הו״י, וי״ה, הי״ו, יו״ה, וה״י. אלו הם י״ח אותיות שבהן נקראות ח״י עולמות, וצדיק שהוא יסוד הכולל אותם בהם, נקרא ח״י העולמים.
בכדי לבאר את ששת הצרופים אעתיק משער הכונות דרוש ד׳ ענין סוכות, וז״ל, ועתה נבאר הנענועין הנז׳ בסוד השמות אשר יש בהם, והענין הוא במה שנודע, כי ג׳ המוחין הם ג׳ אותיות יה״ו, יו״ד בחכמה, ה׳ בבינה, ו' בדעת, וכיון שכל קצה מו״ק שבדעת, כלול מג׳ המוחין, יש בו שם א׳ של יה״ו, אמנם אינם דומים זה לזה, כי הם נחלקים בבחי׳ ו' צירופיו, כנזכר בספר יצירה, וזה פרטן: יה״ו בדרום, הו״י בצפון, וי״ה במזרח, יו״ה במעלה, הי״ו במטה, וה״י במערב. וביאור הענין הוא, כי אעפ״י שכל קצה מהם כולל ג׳ מוחין, שהם ג׳ אותיות יה״ו, אינם שוים, כי החסד שהוא קו הימין גובר בו אות י׳ וצפון שהוא גבורה קו שמאל, גובר בו אות ה״א, ומזרח שהוא התפארת קו אמצעי, גובר בו אות ו׳, הרי הם ג׳ קצוות ראשונים. והנה גם ג׳ קצוות האחרונים הם ע״ד הנזכר בג״ר, כי במעלה שהוא נצח, גובר אות יו״ד. ובמטה שהוא הוד גובר אות ה״א, ובמערב שהוא היסוד גובר אות ו'. אבל יש ביניהם שינוי בסדר האותיות האחרונות שבכל שם מהם, כי בחסד קודמת ה׳ אל וא״ו, כי כן הוא הסדר האמיתי שהגבורה היא קודמת התפארת שהוא ה׳ על ו', אבל בנצח קודמת ו' על ה'. מפני שהתפארת גובר בו על הגבורה, לפי שנצח יונק מן התפארת. וכן בגבורה שהיא דין גמור, כל אותיותיה הם למפרע, בסוד הדין כנודע בסוד פסוקים של ויסע ויבא ויט, ולכן לא די שבו גוברת אות ה׳ בראש כולם, אלא אף אות ו׳ שהוא התפארת גובר על י׳ שהוא בחסד, אבל בהוד שאינו כל כך בחינת דין כמו הגבורה וכן אעפ״י שאות ה׳ גברה בו בראש כולם אמנם אות י׳ שהוא חסד גובר בו י׳ על וא״ו שהוא תפארת כי זה סדרן האמיתי. וכן במזרח שהוא התפארת גברה י׳ שהוא החסד על גבורה שהוא ה', אבל ביסוד שהוא מערב שהוא בחינת דין יותר מן התפארת כנודע בסוד יצחק קץ ח״י דנטיל לשמאלא כנזכר בספר הזהר לכן אות ה׳ גברה בו על אות י׳ שהוא גבורה על החסד עכ״ל.
וענין השינויים מתחיל משליש עליון דתפארת ולמטה, ששם האורות המגולים ומתחלפים לפי המצבים שבמדרגות ולכן בשני הצירופים הראשונים של חסד וגבורה דהיינו יה״ו שהוא חסד, והו״י שהוא גבורה וכן ו׳ ראשונה שהיא משליש עליון דתפארת, אלה הם מאירים תמיד לפי הסדר הנ״ל בלי שום שינוי, משא״כ בשני שלישי תפארת התחתונים ונצח הוד יסוד שהם אורות המגולים הם מתחלפים לפי מצבם של המדרגות. וכמו שתירץ רבינו האר״י ז״ל בשער הארת המוחין פרק ו׳ על מה שמצינו בדברי חז״ל פעם כי משה בנצח ואהרן בהוד, והרי אנו רואים שמשה הוא לוי בשמאל ואהרן שהוא כהן בימין בקו הנצח. ומתרץ כי אורות הימינים דיסוד אבא יוצאים לצד שמאלו, ואורות השמאל יוצאין לצד ימין, נמצא כי משה כלול בימין ובשמאל, וכן אהרן כלול משניהם בסוד הוא משה ואהרן הוא אהרן ומשה.