חיפוש בספרים
חיפוש לפי שם מאמר או כותרת

אות שיח

זהר

שיח) בסטרוי, אתפרשן בדרועין, בשוקין. דרועין דדכורא, חד ימינא, חד שמאלא דרועא קדמאה תלת קשרין אתקשרו ביה, ואתכלילו ב׳ דרועין. ואתכלילו ס״ד. אלא ג׳ קשרין בימינא, וג׳ קשרין בשמאלא. ג׳ קשרין דימינא, אתכלילן בג׳ קשרין דשמאלא. ובג״כ, דרועא לא כתיב אלא חד. אבל ימינא, לא כתיב ביה זרוע, אלא ימינך יי׳. ימין יי׳ אתקרי, בג׳ קשרין דאבהתא דאחסינו לחולקיהון.

פירוש הסולם

שיח) בסטרוי אתפרשן בדרועין וכו׳: בצדדיו מתחלק בזרועות בשוקים. זרועות הזכר, אחד הוא ימין, ואחד שמאל. זרוע הא׳ הימנית, ג׳ קשרים נקשרו בו ונכללו בב' זרועות. שואל, היעלה על דעתך שנכללו, והיה צריך לומר, שהם בב׳ זרועות. ומשיב, אלא ג׳ קשרים יש בזרוע הימנית, וג' קשרים בשמאלית ונכללו ג׳ קשרים שבימין בג׳ קשרים שבשמאל. ומשום זה, לא כתוב זרוע אלא אחד, דהיינו על השמאל, אבל הימין לא כתוב בו זרוע, אלא ימינך ה'. ימין ה׳ נקרא כשיש בו ג׳ קשרים של האבות שהנחילו לחלקם.
פירוש. אחר שביאר סוד דכר ונוקבא, שהם ימין ושמאל שבקו האמצעי דז״א, ת״ת, הדבוקים זה בזה, והנוקבא הוא באחור הדכר. מבאר עתה ימין ושמאל שבב' קוין שבז״א, שהם פרודים זה מזה ואינם פרצוף אחד. ועומדים בימין ושמאל, שהם חסד וגבורה דז״א, הנקראים זרועות. אמנם ג׳ קוין, חג״ת דז״א, כלולים יחד, ובכל אחד מג׳ קוין כלולים כל ג׳ קוין, והם נקראים ג׳ קשרים. ויש ג׳ קשרים בחסד, וכן ג׳ קשרים בגבורה, וכן ג׳ שלישים בת״ת. והזהר מדבר כאן רק מג׳ קשרים שבב׳ דרועין, שהן חסד וגבורה. ואלו הקוין נמשכים מן המוחין דז״א, ויש בהם ב׳ בחינות, א׳ מוחין דו״ק, אשר קו השמאל שולט, ודינים נמשכים ממנו, ואין שם חסדים כלום. ויש מוחין דג״ר, אשר הימין שולט, והם חסדים ורחמים.
וז״ש, ואתכלילו ב׳ דרועין וכו׳ ג׳ קשרין דימינא אתכלילן בג' קשרין דשמאלא, והיינו במוחין דו״ק, שאז נכלל הכל בשמאל והשמאל שולט עם הדינים שלו. וז״ש, ובג״כ דרועא לא כתיב אלא חד, דהיינו זרוע ה׳, אבל ימינא לא כתיב ביה זרוע. כי אינו נקרא זרוע אלא בזמן שליטת השמאל, דהיינו במוחין דו״ק. ימין ה׳ אתקרי, בג' קשרין דאבהתא, דאחסינו לחולקיהון. דהיינו ג׳ מוחין חב״ד, שהם ג״ר דפנים, שהם מתפשטים בחלקם, כי המוחין מתפשטים בכל הגוף.