חיפוש בספרים
חיפוש לפי שם מאמר או כותרת

אות קלג

זהר

קלג) רחל אולידת תרין צדיקים. והכי אתחזי, הא שמטה, דבין תרי צדיקי יתבא לעלמין, דכתיב צדיקים ירשו ארץ, צדיק לעילא, וצדיק לתתא. צדיק לעילא, מניה נגדן מיין עלאין. צדיק לתתא, מניה נבעא נוקבא, מיא לגבי דכורא, בתיאובתא שלים. צדיק מסטרא דא, וצדיק מסטרא דא, כמה דדכורא לעילא, יתיב בין תרי נוקבי, הכי נמי נוקבא לתתא, יתבא בין תרי צדיקי.

פירוש הסולם

קלג) רחל אולידת וכו': רחל הולידה שני צדיקים. וכן ראוי להיות, כי רחל ה"ס שמטה, היושבת לעולם בין שני צדיקים. שכתוב צדיקים ירשו ארץ, והם צדיק למעלה בז"א, וצדיק למטה בנוקבא, צדיק למעלה, ממנו נמשכים מים עליונים, שה"ס אור ישר שממעלה למטה. צדיק למטה, ממנו הנוקבא נובעת מים, אל הזכר, שה"ס אור חוזר, שממטה למעלה, בתשוקה שלמה. ונמצא שיש לה, צדיק מצד זה וצדיק מצד זה. כמו שהזכר העליון, שהוא ז"א, יושב בין שתי נוקבין, שהן בינה ונוקבא, כן הנוקבא של מטה דהיינו הנוקבא שמחזה ולמטה דז"א, יושבת בין שני צדיקים, שהם יוסף ובנימין.
פירוש. כי נודע סוד הרקיע והפרסא שיש באמצע כל פרצוף במקום החזה, דשאיב מלעילא ויהיב לתתא, (כנ"ל ב"א דף רצ"ב אות שס"ט) שה"ס מלכות המסיימת העולה לת"ת של כל פרצוף, שה"ס בינה דגוף, ומורידה חצי בינה ותו"מ דגוף, הנקראים נה"י, למדרגה תחתונה ממנו, וכיון שנה"י הללו מתחברים בתחתון בעת קטנות, הנה אח"כ לעת גדלות שהעליון מחזיר אל מדרגתו את נה"י שלו ממקום התחתון, עולה עמהם למקום העליון, גם התחתון הדבוק בהם, ועל ידי זה מקבל התחתון את האורות שבעליון. ונמצא עתה שהפרסא שואבת מעליון ומשפעת לתחתון. כי לולא הפרסא שהורידה והדביקה נה"י דעליון בתחתון. לא היה יכול שום תחתון לעלות ולקבל משהו מן העליון שלו, להיותם בב' מקומות נפרדים. באופן, שנה"י דבינה, שנדבקו בז"א משפיעים לז"א, אחר שיחזרו לבינה, את האורות דבינה. ונה"י דז"א שנדבקו בנוקבא, משפיעים לנוקבא, אחר שחזרו לז"א, את האורות דז"א. ונה"י דנוקבא שנדבקו לנשמות הצדיקים, משפיעים להם, אחר שחזרו לנוקבא, את האורות דנוקבא. ולפיכך נבחן שז"א יושב בין שתי נוקבין, כי נה"י דבינה שירדו לז"א, מדביקים ומעלים אותו לבינה, שהיא נוקבא עלאה, ונה"י של עצמו שירדו לנוקבא תתאה, מדביקים ומעלים אליו את הנוקבא תתאה. וכן נבחנת הנוקבא תתאה שהיא יושבת בין שני צדיקים, כי נה"י דז"א, שעיקרם הוא קו אמצעי שבהם, שהוא יסוד, ירדו ונדבקו בנוקבא, וה"ס צדיק העליון, כי נה"י דז"א הם, והוא סוד יוסף. ונה"י של עצמה, שעיקרם הוא יסוד, ירדו ונדבקו בנשמות הצדיקים, וה"ס צדיק תחתון, כי נה"י דנוקבא תתאה הם, וה"ס בנימין.
וזה אמרו כמה דדכורא לעילא יתיב בין תרי נוקבי כי יש לו בהכרח ב' בחינות נה"י, שנה"י דעליון שלו מדביקים אותו לנוקבא עלאה בינה, כדי לקבל אורותיה, ונה"י של עצמו מדביקים אותו אל הנוקבא תתאה, להשפיע לה אורותיו, כמו שנתבאר, הכי נמי נוקבא לתתא יתבא בין תרי צדיקי, כן יש לה גם כן ב' בחינות נה"י בהכרח, שעיקרם הוא יסוד, המכונה צדיק, א') הוא נה"י דעליון שלה שהוא ז"א, שמקבלת אורותיה מנה"י הללו, שה"ס צדיק עליון יוסף, ב) הוא נה"י דעצמה המדביקים אותה אל נשמות הצדיקים להשפיע אליהם, שעיקרה הוא יסוד, והוא נק' צדיק תחתון בנימין.