פירוש הסולם
קיא)
תרין עשר פתחין אינון להיכלא דא בכל פתחא ופתחא כל אינון סרכין וממנן דאינון מכרזי: י"ב פתחים הם להיכל הזה, בכל פתח ופתח נמצאים כל אלו השוטרים והממונים שהם מכריזים,
לאודעא לתתא כל אינון דינין דזמינין לנחתא לתתא, כד"א קרא בחיל, וכן אומר גודו אילנא וגו', להודיע למטה כל אלו הדינים העתידים לירד למטה, כמ"ש קרא בחיל, וכן גודו אילנא וגו', שכרוזים הללו באים מכאן.
פירוש, כי עצם ההיכל הוא בחינת מחזה ולמעלה, והתחתונים ששורשם מבחינת מחזה ולמטה, אינם ראוים לקבל אלא מבחינת מחזה ולמטה, כי כל בחינה צריכה לקבל רק מהבחינה שכנגדה, כנודע. וז"ס הפתחים שבהיכל, שהפתחים ההם הם בחינת מחזה ולמטה של ההיכל, שהתחתונים יכולים לקבל שפעם מהם, וע"כ הם נבחנים כמו פתחים להורות, שאינם יכולים לבא ולקבל מההיכל כי אם דרך שם, שהיא מחזה ולמטה כמו בחינתם, בדומה להיכל גשמי שאי אפשר לבא בו זולת דרך הפתח. וע"כ עומדים שם בפתחים ההם, כל אלו הממונים המשפיעים משם את פסקי הדין אשר בב"ד שבהיכלות, אל התחתונים, שה"ס הכרוזים שמכריזים ונשמעים ונעשים בעולם.
וענין י"ב פתחים שיש בהיכל הזה. הוא, כי ד' היכלות כלולים בהיכל הזה
כנ"ל באות ק"ב, שהם נגד ד' בחינות חו"ב תו"מ של ההיכל, ובכל היכל והיכל יש ג' פתחים, הרי י"ב פתחים. ומה שלא יש ד' פתחים בכל היכל, הוא מטעם היותם בחינת מחזה ולמטה כנ"ל שחסר בהם פני אדם, ואין שם אלא ג' פנים, שהם רק ג' בחינות חו"ב ות"ת. ע"ד שנתבאר לעיל
(דף מ"ו ד"ה ביאור) שלכל חיה ד' גלגלים להיותם מחזה ולמעלה ולכל גלגל ג' סמכין להיותם מחזה ולמטה, ע"ש, כן כאן כלולים ד' היכלות בהיכל הזה, להיותם בחינת מחזה ולמעלה, אבל בכל היכל רק ג' פתחים להיותם בחינת מחזה ולמטה.