חיפוש מתקדם

חיפוש לפי כותרת
חיפוש בטקסט

אות צט

זהר

צט) אשתכח דמאתערותא דמזבח הפנימי של מטה, אתער מזבח הפנימי של מעלה. ובמה אתער. בריח הקטורת, הקטורת של מעלה. ויתער ריח הקרבן של מטה. ועל דא לריח שמניך טובים אינון בוצינין נהירין ונציצין. כתיב הכא טובים וכתיב התם וירא אלהים את האור כי טוב.

פירוש מעלות הסולם

צט) אשתכח דמאתערותא וכו': נמצא שמן התעוררות של המזבח הפנימי של מטה, מתעורר המזבח הפנימי של מעלה שהוא בינה. ובמה מתעורר. בריח הקטורת שלמטה מתעורר ריח הקטורת שלמעלה. וריח הקרבן של מטה יעורר את ריח הקרבן של המזבח החיצון שלמעלה וע״ז נאמר לריח שמניך טובים, הם הנרות היינו הספירות מאירים באור ישר. ונוצצים באור חוזר כתוב כאן טובים, וכתוב שם וירא אלקים את האור כי טוב.
פירוש. ריח ה״ס הארת חכמה העולה ממטה למעלה מקו שמאל ומתיחד עם הימין ונעשה עמו לאחד, ואז יורדת הארת החסדים שמימין משולבת בהארת החכמה שמשמאל ג׳ קוים. וזה אמרו אית ריח ואית ריח וכו' ריח הקרבן מקריב ומייחד כל אינון שבטיא שהם י״ב השבטים נגד י"ב צרופי הוי״ה שבע״ס דמלכות הנקראת היכלא דבית דוד.
וריח הקטורת מקריב וכו׳ אינון בוצינין עלאין שה״ס ע״ס דז״א נהיר אפרסמונא דכיא שהם חגת״ם דבינה הכלולים זה מזה. ויש הפרש בין קטורת לקרבנות, כי בקרבנות בתחילת הזווג והשפעת השמאל מז״א למלכות מתגלות ג״ר דשמאל, כי אי אפשר שיתגלו ו״ק בלי ג״ר, אלא שתיכף נעלמות, ולא נשאר אלא ו״ק דחכמה. אמנם גילוי ג״ר אלו של תחילת הזווג, אע״פ שמסתלקים מספיק להאיר הארה מועטה אל הסטרא אחרא, שניזונה מג״ר דשמאל. אלא שהיא הארה מועטה שאינה מזיקה לקדושה. מה שאין כן במעשה הקטורת, שכל עיקר לא באה אלא לשרוף את הג״ר דשמאל, נמצא שאין אל הס"א שום חלק בה, והיא בורחת כדי שלא תתבטל לגמרי, וזה אמרו מזבח הפנימי הוא שלם שאין לסט"א שום יניקה ממנו. ומזבח החיצון וכו' כמו נערה חסר ה׳ וכו׳ שהם ג"ר דשמאל ומוחין דאחורים.