פירוש הסולם
סד)
בשעתא דאתער מחלוקת בתוקפא דשמאלא, אסגי ואתקף הורפילא דטיפסא: בשעה שנתעוררה המחלוקת בתוקפו של השמאל, נתרבה ונתגבר ערפל של אש. הורפילא הוא כמו עורפילא, שפירושו ערפל. טיפסא פירושו שלהבת אש. וענין החושך והאש, שיצא ונתרבה בסוד המחלוקת דב' הקוין ימין ושמאל, כבר נתבאר לעיל
(דף נ"ז ד"ה והנה) ונפקו מתמן טסירין ואקרישו מיד בלא לחותא. ונולדו משם, מהערפל, רוחות, והם נקרשו מיד, ונשארו בלי לחלוחית. פירוש, החסדים נקראים מים, ולהיותם נולדים מהערפל, הבא בכח המחלוקת של השמאל על הימין שהוא חסדים, ממילא נולדו הרוחות ביבשות גמור בלי שום לחלוחית של חסדים.
והוו דכר ונוקבא ומנהון אתפרשו זיינין בישין לזנייהו: ואלו הרוחות היו זכר ונקבה, ומהם נולדו ונפרדו מזיקים רעים למיניהם.
והכא תקיפו דרוח מסאבא בכל אינון תוקפין טסירין, ואינון רזא דערלה, וכאן התגברות רוח הטומאה בכל אלו רוחות העזים, והם סוד הקלי' דערלה. פירוש, כי הזכר ונקבה הראשונים, שיצאו ונולדו מערפל, לא היו רעים כל כך, והטומאה עוד לא היתה ניכרת בהם, מטעם שהם קרובים לקדושה, אלא באלו הרוחות והמזיקים שנולדו מזכר ונקבה האלו, כבר נתגבר בהם רוח הטומאה.
אלין אתקפו בזיינין תקיפין, חד אפעה וחד נחש רוחות אלו נתגברו בטומאה במזיקים העזים, שהאחד נקרא אפעה, ואחד נק' נחש.
ותרווייהו חד, אפעה אוליד לשבעין שנין, בחבורא חדא אתהדר כלא לשבע שנין דנחש ושני מינים הללו נעשו אחד:
אפעה מוליד לשבעים שנה והנחש רק לשבע שנים, (בכורות ח' ע"א) אמנם בהתחברם יחד, חוזר הכל לשבע שנים דנחש. כלומר, שאז גם האפעה מוליד לז' שנים כמו הנחש, ונעשו כמין אחד. ומשמיענו בזה, שלא בבת אחת יצאה הטומאה מהקדושה, אלא בדרך השתלשלות על סדר המדרגה, והם כנגד ג' המדרגות ז"א ויסוד ומלכות דקדושה. כי זכר ונקבה הראשונים שיצאו מהערפל דקדושה, עוד לא היה ניכר בהם שום טומאה כנ"ל, והם לעומת הז"א דקדושה. ותולדותיהם של זכר ונקבה הללו, שהם אפעה ונחש כבר הם מזיקים גמורים. ואפעה הוא כנגד היסוד דז"א שהיא זכר וז' ספירות שלו הן בסוד עשיריות, וע"כ מוליד לשבעים שנה, כנגד ז"ס הכלולות ביסוד. ונחש הוא כנגד המלכות, שז' ספירותיה הן בבחינת יחידות, וע"כ מוליד לז' שנים, כנגד ז' הספירות הכלולות בהמלכות. (ועי' לעיל שספירות דנוקבא הם יחידות ודז"א עשיריות ודבינה מאות) ולבסוף ירד אפעה למדרגת הנחש, כי בקליפות, נמצאת הנוקבא מתגברת על הזכר, וחזר האפעה למספר ז' שנים כנגד ז"ס המלכות.