חיפוש בספרים
חיפוש לפי שם מאמר או כותרת

אות יד

זהר

יד) קו המדה, אורך ורוחב. קו המדה, עומקא ורומא. קו המדה, עיגולא וריבועא. בתליסר תרעין קיימא למנדע. ואינון שיתא ועשרין לתרין סטרין, כד מתגלפי בגילופייהו. כלא חד במשחתא דא. קו המדה סלקא ונחתא, אתגליף בגליפוי לכל סטרין.

פירוש הסולם

יד) קו המדה אורך וכו': קו המדה של אורך ורוחב, קו המדה של עומק ורום, קו המדה של עגול ומרובע, בי"ג שערים הוא עומד להיות נודע. והם כ"ו שערים לב' צדדים, כשהם נחקקים בחקיקתם. והכל הוא אחד במדה זו. קו המדה עולה ויורד ונחקק בחקיקותיו לכל הצדדים.
פירוש. קו המדה, ה"ס הקו האמצעי המודד מדת החכמה והחסדים, שהחכמה תאיר רק ממטה למעלה, שהיא מדידת ו"ק דחכמה, והחסדים יאירו ממעלה למטה, וכן שיכללו זה בזה. וכיון שמטרם מדידה זו של הקו האמצעי, אין החכמה והחסדים יכולים להאיר (כנ"ל בפלפה"ס אות כ"ט) ע"כ נבחנת המדידה שהיא ממציאה את הארות החכמה והחסדים עצמם, ומדד פירושו ומאיר, דהיינו שמאיר בקצבה. אמנם יש הרבה בחינות של חכמה וחסדים, כי יש חכמה וחסדים שלמעלה מחזה, דהיינו בחג"ת המכונים אורך ורוחב. ויש חכמה וחסדים למטה מטבור, דהיינו בנה"י המכונה רום ועומק. וכן יש חכמה וחסדים בראש, שהם מכונים מדידה בעגולא, כי הראש הוא עגול. ויש חכמה וחסדים בגוף, המכונים מדידה ברבועא. וכן יש הרבה בחינות מדידה באיכות החכמה והחסדים שבכל בחינה ובחינה הנ"ל. ואלו המדידות נוהגות בכל מדרגה ומדרגה, כי אין לך מדרגה שלמה, שלא יהיו בה ראש וגוף, שה"ס עגולא ורבועא. ואורך ה"ס חכמה. ורחב ה"ס חסדים. ועומק ה"ס מקום החסרון. ורום, ה"ס חכמה המוגבלת לו"ק. וחוץ מכל אלו, יש להבחין גם בימין ושמאל, כי מתוך שהימין והשמאל כלולים זה מזה, ויש בכל אחד חכמה וחסדים, ע"כ ישנן כל אלו בחינות המדידה בצד ימין בלבד, וכן בצד שמאל בלבד.
וז"ש קו המדה מודד אורך ורוחב. שאורך הוא חכמה, ורוחב הוא חסדים. קו המדה עומקא ורומא, שהעומק הוא מקום החסרון. והרום, שה"ס שיעור קומה, הוא חכמה המוגבלת לו"ק ע"י הקו האמצעי. קו המדה, עיגולא וריבועא, שעיגולא, ה"ס מדידות חכמה וחסדים שבראש, שהוא עגול. שפירושו שמאיר רק ממטה למעלה, שאין התפשטות ממנו לתחתונים. וריבועא, הוא סוד מדידות החכמה והחסדים שבגוף, שהוא מתפשט ממעלה למטה, לתחתונים. כי כל ראש אינו מאיר אלא לגופו עצמו, והגוף משפיע לתחתונים. וזכור זה להמשך דברי המאמר, כי אין להזכיר זאת בכל מלה ומלה.
ונודע שהקו האמצעי שה"ס קו המדה, מיחד ב' הקוין זה בזה, ומתקן הארתם ואח"כ משפיע אותם למלכות. וע"כ נבחנות כאן ד' בחינות, שהם ג' קוין ימין שמאל ואמצע, והמלכות המקבלת אותם. ומתוך שהם נכללים זה מזה, יש ג' קוין בכל אחד מד' הבחינות, והם י"ב בחינות, ועם הכולל, הם י"ג בחינות. וז"ש בתליסר תרעין קיימא למנדע, דהיינו שהאור מתפשט בי"ג בחינות הנ"ל. ואינון שיתא ועשרין לב' סטרין, כי יש י"ג בחינות בצד ימין, וכן י"ג בחינות בצד שמאל, וע"כ הן כ"ו בחינות. כד מתגלפי כגילופייהו כלא חד במשחתא דא, שכל אלו המדידות האמורות נעשו לאחת ע"י קו המדה. כי הקו האמצעי מיחד כל הספירות להיות אחד. קו המדה סלקא ונחתא, שאור החכמה הוא מעלה ממטה למעלה, ואור החסדים הוא מוריד ממעלה למטה. ועי"ז אתגליף בגליפוי לכל סטרין, דהיינו להאיר לכל הצדדים, הן בבחינות החכמה והן בבחינות החסדים.